Визнати Олевський район Житомирської області «зоною збройної агресії кримінальних угруповань проти місцевих жителів» — це один із пунктів звернення до народних депутатів, яке днями було оприлюднено під час представлення нового голови Олевської РДА. У зверненні також пропонується ввести додаткові сили поліції, створити дружину із добровольців та бійців АТО, встановити в місті відеоспостереження.

 


Родич одного із постраждалих під час нещодавньої перестрілки висловив своє обурення з приводу того, що правоохоронні органи ніяк не пов’язують збройний конфлікт з «бурштиновою лихоманкою», а заявляють про «побутові розбірки за 20 гривень». До міста стягнуто додаткові сили, однак місцеві мешканці вважають це тимчасовим заходом, який не розв’яже проблему загалом. На думку авторів звернення, проблему можна розв’язати лише шляхом легалізації бурштину.

 


Народний депутат України від Коростенського округу Володимир Арешонков (Блок Петра Порошенка) нагадав про законопроект щодо дозволу приватним фірмам видобувати бурштин. Але позиція уряду незмінна: тільки держава має монопольне право на видобуток бурштину, — сказав парламентарій і повідомив про домовленість із керівниками обласної адміністрації та облради запросити фахівців, які на Волині впроваджують такий досвід: створили приватні підприємства для видобутку корисних копалин, які взяли на себе зобов’язання відраховувати частину коштів до місцевого бюджету, щоб громада мала з того користь, а також забезпечити правопорядок на територіях, де здійснюють видобуток. «Якщо цей досвід покаже ефективність, тоді порушуватимемо питання перед обласною радою, — заявив Володимир Арешонков. — Якщо держава не в змозі, тоді нехай приватне підприємство бере на себе зобов’язання».


Житомирська область.

ТИМ ЧАСОМ

Шукачі морозів  не бояться


Поліцейські під час рейдів затримали три групи нелегальних копачів бурштину. Вони добували його в лісовому масиві біля села Замисловичі Олевського району. Не лякала їх ні темрява (ці факти зафіксовано від п’ятої до сьомої години ранку), ні мороз. У добувачів бурштину вилучено три машини УАЗ, три мотопомпи, понад дві сотні метрів пожежних рукавів, генератор, каністри з дизельним пальним тощо. Одна група прибула із селища Новоозерянка цього ж району, дві — з інших районів Житомирської області.