«Зима, що нас змінила» — виставку з такою назвою в обласному музеї Богдана Лепкого у Бережанах на Тернопільщині презентував доброволець АТО з позивним «Самітник», мінометник, а також колекціонер-філателіст Юрій Заблоцький з Тернополя, що прибув додому у відпустку.

Автор колекції, що нині є командиром роти вогневої підтримки, розповів про свою філателістичну колекцію та про участь у війні на сході України, про побратимів та волонтерів, з якими у гарячій точці звело життя.

Юрій Заблоцький — «кіборг», одним із перших пішов добровольцем на війну, захищав Донецький аеропорт, за що його нагороджено медаллю «За оборону Донецького аеропорту». Серед його нагород — медалі «Авдіївка: стояли на смерть» та «Сильному духом». Він воює у 5-му окремому батальйоні Добровольчого українського корпусу (ДУК) «Правий сектор». Тепер це підрозділ Української добровольчої армії. А у вільний час дозбирує марки та конверти до своєї поважної філателістичної колекції.

Свою колекцію Юрій Заблоцький виставляв на багатьох національних та міжнародних виставках, його нагороджено медалями та дипломами за участь у них. Йому до душі ідея «Укрпошти» щодо створення музею пошти у Києві. Каже, що готовий віддати туди чимало своїх експонатів.

Торік на Міжнародній філателістичній виставці, яка відбулася в Одесі, експонат Юрія Заблоцького було відзначено бронзовою медаллю. У своєму виступі колекціонер сказав, що експозицію макетував в Авдіївці у перервах між боями, а виставкові аркуші друкував у Дніпрі, перебуваючи у відпустці.

Учасників заходу привітали директор обласного музею Богдана Лепкого у Бережанах Ірина Ухман і працівник цього музею, учасник Революції Гідності та АТО, відомий філателіст, керівник Бережанського міського товариства Асоціації філателістів України Олег Поливко.

Галина МИКОЛИН.

Тернопільська область.