Народні депутати України гостро відреагували на загострення ситуації в Авдіївці на Донбасі та обстріли міста російсько-терористичними силами. Парламентарії звернулися до міжнародних структур, у Верховній Раді заговорили і про можливість скликання позачергового засідання, хоча за процедурою це потребує часу, а наступного тижня розпочнеться нова парламентська сесія. По всій Україні розгорнуто пункти збору гуманітарної допомоги мешканцям Авдіївки.


Голова Постійної делегації Верховної Ради України в Парламентській асамблеї Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ПА ОБСЄ), представник Президента України у парламенті Артур ГЕРАСИМОВ звернувся до членів Парламентської асамблеї ОБСЄ з проханням довести до відома національних парламентів інформацію про критичну ситуацію на Донбасі та посилити політико-дипломатичний тиск на Кремль, щоб зупинити небезпечну ескалацію та уникнути гуманітарної катастрофи в регіоні. А. Герасимов наголосив, що обстріли населених пунктів, житлових кварталів, об’єктів соціальної інфраструктури — шкіл та дитячих садків — це грубе порушення Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 року. «Ескалація на Донбасі повторює тактику Російської Федерації в сирійському Алеппо, спрямовану на повне знищення населених пунктів разом з населенням та провокування гуманітарної кризи з метою створення міграційних хвиль, — заявив А. Герасимов. — Російська Федерація продовжує зухвало ігнорувати свої зобов’язання в рамках Мінських домовленостей, всіляко перешкоджає стабілізації ситуації та досягненню будь-якого прогресу в безпековій і гуманітарній сферах. Вимагаємо від Російської Федерації негайно припинити бойові дії та неухильно дотримуватися режиму припинення вогню. Звертаємося до членів Парламентської асамблеї ОБСЄ з проханням довести до відома національних парламентів інформацію про критичну ситуацію на Донбасі та посилити політико-дипломатичний тиск на Кремль для того, щоб зупинити небезпечну ескалацію на Донбасі й уникнути гуманітарної катастрофи в регіоні».


Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина ГЕРАЩЕНКО на своїй сторінці у Фейсбуці повідомила, що заява керівництва Верховної Ради, голів профільних комітетів, лідерів фракцій більшості до парламентів світу у зв’язку з загостренням ситуації в Авдіївці вже надіслана керівникам парламентів європейських країн, Канади, США, Європарламенту, міжнародних організацій і міжпарламентських асамблей. «Очікуємо реакції колег на гуманітарну катастрофу на Донбасі, спровоковану російськими окупантами — вбивцями і їх маріонетками-бойовиками, — зазначила І. Геращенко. — Зараз ми збираємо гуманітарну допомогу. Мені здається це більш продуктивно і важливо. Я не проти зборів Верховної Ради, але згідно з Регламентом, це має бути повідомлено за три дні».


І. Геращенко також наголосила, що за ініціативою України відбулося спецзасідання ОБСЄ в Відні, є ще кілька дипломатичних ініціатив. У Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України відбулася нарада за участю представників міжнародних гуманітарних організацій та народних депутатів, що опікуються Донбасом, задля координації зусиль для реагування на гуманітарну ситуацію в Авдіївці.


Україна ініціюватиме термінові дебати в Раді безпеки ООН щодо ситуації в Авдіївці — заявив в інтерв’ю одному з телеканалів голова української делегації в ПАРЄ Володимир АР’ЄВ. «Україна ініціюватиме термінові дебати в Раді безпеки Організації Об’єднаних Націй. Рада Європи, зокрема Парламентська асамблея, яка і в жовтні та на останній сесії вимагає дотримання виконання Мінських угод від усіх сторін, міжнародна спільнота має відреагувати на те, що робиться. Це явне порушення Мінських угод. Якщо ПАРЄ наполягає на виконанні Мінських угод в повному обсязі із резолюції в резолюцію, то заклик до російської сторони, яка контролює бойовиків, і надсилає ще на Донбас своїх найманців, повинен бути. Ми бачимо на сторінці ПАРЄ співчуття Педра Аграмунта про жертв атаки в Алеппо, але ми досі не бачимо жодної реакції на грубе порушення перемир’я на Донбасі», — сказав Ар’єв. 


«Авдіївка — це не просто жорстокий злочин, порушення всіх мислимих і немислимих домовленостей, Мінська і так далі, — написав на своїй сторінці у Фейсбуці народний депутат від «Народного фронту» Сергій ВИСОЦЬКИЙ. — Це плювок в обличчя всім тим, хто всупереч логіці й українським інтересам намагається домовитися з Кремлем про мир за всяку ціну. Ціною ганебних для нашої держави програм реінтеграції, які передбачають навішування на нас відповідальності за утримання окупованих територій. Ціною замовчування про роль Росії як окупаційної сили. Ціною визнання за анклавами права на торгівлю надрами, які належать не їм, шляхом злочинної експлуатації робітників і шахтарів, на яку деякі наші державні мужі готові закрити очі, аби йшло вугілля. Авдіївка — це відповідь на всі ваші концепції по «чеченізації» «ДНР-ЛНР». Авдіївка — це відповідь на вашу готовність до принизливих компромісів. Авдіївка — це відповідь на вашу теорію «народної дипломатії», що створює зручну для Кремля видимість того, що війна — це якийсь конфлікт всередині народу, який можна загладити діалогом, а не військова агресія».


«Через обстріли окупантів в Авдіївці — гуманітарна катастрофа», — написав на своїй сторінці у Фейсбуці лідер Радикальної партії Олег ЛЯШКО. Політик звернувся до всіх однопартійців відкрити пункти збору найнеобхіднішого для евакуйованих. У першу чергу, це теплі речі та продукти харчування. «Прошу усіх небайдужих долучитись і підтримати жителів Авдіївки. І помоліться за бійців. Зараз усі мають стати, як один, на порятунок українців», — підкреслив Ляшко.


У свою чергу, народний депутат України від «Самопомочі» Тарас ПАСТУХ під час включення зі Штабу блокади торгівлі з окупантами заперечив інформацію про те, що блокада торгівлі з окупованими територіями загрожує енергетичній стабільності в країні. «Після того, як Україна втратила свою територію і частина шахт була захоплена, з’явилась додаткова потреба у поставках вугілля, — пояснив він. — Ми мали три варіанти: 1. Домовлятись безпосередньо з агресором — Росією. 2. Домовлятись з найманцями Росії, які сьогодні воюють проти нас і вбивають наших хлопців. 3. Знайти альтернативу і працювати з іншими країнами, які готові постачати вугілля антрацитної марки в Україну. Щоб реалізувати останній варіант, при розрахунку вартості електроенергії було пораховано ціну роттердамської біржі. Через це вартість електроенергії для кожного українця зросла на 15—20 відсотків. Однак, збільшивши тарифи та закупівельні ціни, Україна далі, на третьому році війни, купує вугілля в ОРДЛО. Але не за ціною Роттердама, а Ахметова. Його вартість нижча при закупівлі, але ми з вами платимо ціну роттердамської угоди». Парламентарій також повідомив, що на ТЕЦ у Щасті є запас вугілля щонайменше на місяць. «Цього часу абсолютно достатньо для того, щоб укласти нові контракти і забезпечити поставку вугілля в Україну», — зазначив депутат. 


Альтернативи політичному врегулюванню конфлікту на Донбасі не існує, — заявив в ефірі одного з телеканалів лідер Опозиційного блоку Юрій БОЙКО. «Рано чи пізно заморожений конфлікт, в який перетворився конфлікт на Донбасі, мав якось проявитись, — сказав політик, коментуючи ситуацію в Авдіївці. — На жаль, це сталося. До цього призвело невиконання Мінських угод, які всім світом визнані єдиним шляхом вирішення конфлікту». Бойко зауважив, що Нормандський формат має бути розширений за рахунок включення у нього США, та створено «дорожню карту», в якій буде прописана крок за кроком реалізація Мінських домовленостей в нових реаліях. А його колега по фракції Олександр ВІЛКУЛ закликав, щоб зупинити гуманітарну катастрофу в Авдіївці, негайно зібрати засідання керівників вищого рівня в Нормандському форматі.


«Авдіївка має стати нашим Рубіконом у бездії, — розмірковує на своїй сторінці у Фейсбуці народний депутат України від «Батьківщини» Альона ШКРУМ. — Деталі катастрофи та трагедії не цікаві: світ банально не чує наші крики і звик до них; керівництво держави знає ці деталі краще за нас усіх». Політик закликала перейти від розмов до конкретних дій: «Писати треба про можливості дій, про реальні вимоги, про відставку тих, хто здає національні інтереси, про вимоги до тих, хто здатен на вчинки та позицію, про реальні заяви до дій від громадянського суспільства та високоповажних об’єднань українців та лідерів думок. Не розповідайте у різних тонах про катастрофу, а запитайте, що ви можете зробити для нашої держави у цей момент».