Свою оцінку вторгненню російських військ в Україну дала президія Полтавської облради. Ще у п’ятницю, 1 березня, надвечір у заяві з цього приводу, яку підтримали майже всі депутати, висловлено категоричний осуд «військової агресії з боку Російської Федерації» і прохання до земляків зберігати витримку та єднатися «в ім’я соборності й непорушності кордонів України». Від Верховної Ради та нового Кабміну обранці громади зажадали вжити всіх необхідних і можливих дій для мирного врегулювання ситуації. У ніч на суботу адмінбудівлю обласної ради посилено охороняли правоохоронці та представники самооборони.

А вдень, 2 березня, біля неї відбулося найвелелюдніше народне віче, яке зібрало близько 10 тисяч полтавців. На ньому повпреди влади, духовенства, громадськості одно-

стайно засуджували агресивну політику Кремля й особисто президента Володимира Путіна стосовно України та водночас зверталися до росіян із закликом не воювати проти братів-українців. Голова обласної ради Петро Ворона закликав кожного з мешканців краю провести «внутрішню люстрацію», яка не дозволить у дні випробувань для всієї держави відсиджуватися вдома, займати споглядальну позицію. За його словами, вже створено обласний штаб спротиву російській окупації. Тож розташовані в регіоні стратегічні об’єкти надійно охороняються, триває спільне патрулювання вулиць і доріг правоохоронцями та представниками громадськості.

Кількатисячне народне віче відбулося в неділю, 2 березня, й у Кременчуці. «Ми заявляємо: геть війну і геть братовбивство, — йдеться в його резолюції. — Ми будемо захищати нашу землю від ворогів. Путін, зупинись і йди геть». Схожі зібрання з осудом чужоземної агресії та закликами боронити рідний край і свою державу відбулись і в інших населених пунктах області. До того ж чимало чоловіків уже звернулися до органів влади та військкоматів із пропозиціями записати їх добровольцями—захисниками Вітчизни. Про намір бути «на передовій» її оборони заявила також обласна рада ветеранів повітряно-десантних військ і учасників бойових дій у «гарячих» точках світу.

Полтава.

На недільне віче прийшли полтавці різного віку.

 

Фото автора.