Щоб зекономити сімейні гривні, господині в пошуках дешевших продуктів маневрують між ринками та маркетами. Бо, скажімо, молочні продукти на базарі у селян можна придбати не так дорого: за літр молока тут просять від 10 до 13 грн., тоді як у магазині 1000-грамовий пакет найдешевшого коштує   14 і більше гривень (в залежності від жирності тощо). Економніше на ринку купувати і сир — за кіло тут правлять 50—55 грн., а під кінець продажу можна виторгувати і дешевше. Літр сепараторної сметани — 60 грн. Майже не видно на прилавках Рівного «домашнього» вершкового масла — селяни пояснюють це запуском корів. Дорогі як для городянина із середнім достатком і «домашні» курячі яйця — 30—35 грн. за десяток, а лише місяць тому були й півсотні гривень. Тож за ними люди поспішають у супермаркети, де десяток коштує від 23 грн. до 15 грн. 70 коп.

У ціні нині яловичина на ринку: за кілограм м’якоті правлять 100—120 гривень, на кістці — 60. Свинина теж не кожному по кишені: кілограм вирізки — 85—90, м’ясо на кістці — 65, а сало — від 15 до 45 грн.

Жвава торгівля на ринку біля прилавків, де селяни продають квашену капусту (20 грн. за літр), картоплю (5—6 грн. за кг), капусту білокачанну (5 грн.), столові буряки та морква (по 6 грн.). За кілограм домашніх яблук треба викласти від 10 до 15 грн. Приблизно такі ж ціни і на лотках з імпортними. Від 30 до 35 грн. за кіло коштують мандарини, банани -27 гривень. За літр журавлини, яка дуже смакує поліщукам, треба віддати 50 грн. Але ягоду, в якій багато вітамінів, розкуповують добре.

У супермаркеті біля круп, що продаються не фасовано, а на вагу, найчастіше клопочуться літні люди. Воно й зрозуміло: такі товари на гривню-другу дешевші, що для пенсіонерів, які нині бідують, дуже суттєво. Читаємо цінники (за 1 кг): борошно вищого ґатунку — 7,3, гречка — 32, пшоно — 7,58, рис довгий — майже 17, рис круглий — 15 грн. 19 коп., манка — 9 грн. 10 коп., цукор — 15 грн. (фасований дорожчий на гривню-дві).

Як і кожна господиня, час від часу закуповую продукти у великих гуртовнях. Помітила неприємну тенденцію: на полицях біднішає асортимент, деякі з них замість продуктів заставляють алкогольними напоями або іншими товарами непродовольчої групи, щоб не так кидалось це у вічі. Тоді й мимоволі закрадається тривога, щоб не повернулися горбачовські часи...

Ніла ВОВЧИК.

Рівне.