У знаменитій Сеньківці біля монумента Дружби до прикордонного стовпа під’їжджає, а потім повертається назад російський танк. А ще через певний проміжок часу він повторює згаданий маневр знову і знову. Про цей акт демонстрації агресивних намірів нещодавно дружньої країни заявив депутат обласної ради, керівник чернігівської дирекції «Укрпошти» Олег Обушний (на знімку) 2 березня на вечірній 18-й позачерговій сесії облради. Остання розглянула питання про суспільно-політичну ситуацію в області та недопущення її дестабілізації. 

Депутати з тривогою говорили про ескалацію Російською Федерацією напруження у прикордонні, про зменшення інтенсивності руху транспорту втричі в митних пунктах. Як повідомив голова обласної ради Микола Звєрєв, на Придесенні створено оперативний штаб із координації спільних дій щодо стабілізації суспільно-політичної ситуації в Чернігівській області. До цього новоутворення ввійшли керівники силових служб, військкомату, багатьох установ. М. Звєрєв повідомив, що він уже 48 годин перебуває без сну, але штаб нині взяв під контроль розв’язання нагальних проблем, пов’язаних із загрозами, викликаними агресивними планами кремлівської верхівки. «Я закликаю всіх бути організованими і не піддаватися паніці», — зазначив керівник області.

Обласна рада одноголосно прийняла заяву. Обранці засудили дії керівництва Російської Федерації, яке безпідставно хоче розв’язати братовбивчу війну. Депутати назвали їх хибними, політично не виваженими і безвідповідальними. «Вони призводять до ескалації військового насилля, — зазначається у прийнятому документі, — посягання на державний суверенітет і територіальну цілісність нашої держави, підриву добросусідських, братерських відносин між двома слов’янськими народами, корені родоводу яких сягають древньої Київської Русі». Обранці закликали російський народ: «Не йдіть на своїх братів і сусідів зі зброєю в руках! Наше спільне коріння та історія, взаємне бажання жити в мирі і дружбі — це те надбання, яке в нас ніхто і ніколи не повинен відібрати».

На сесії депутати також обговорили низку актуальних проблем життя регіону. В області немає голови облдержадміністрації, прокурора області, начальника УМВС. Вони та багато керівників райдержадміністрацій пішли у відставку. Михайло Півень висловив побажання, щоб керівництво держави не повторювало помилок попередньої влади і не призначало керівниками Придесення зайд, зокрема представників луганських та донецьких номенклатур. «Ми — область самодостатня, — зауважив депутат, — у нас знайдуться і свої генерали, і вмілі господарники». У цьому зв’язку сесія звернулася до Києва з проханням пришвидшити з урахуванням думки обласної ради та громадськості призначення голови облдержадміністрації, керівників правоохоронних органів, які за рівнем фахової підготовки, організаційними здібностями і моральними якостями будуть відповідати вимогам сучасного моменту.

Чернігів.

 

Фото автора.