Вихідні дні були неспокійними для Луганщини. 1 березня в обласному центрі відбувся багатотисячний мітинг проти нової влади. Крім національних українських прапорів, його учасники тримали російські, а також плакати з гаслами «Захистимо країну від нацизму», «За мирний Донбас!», «Рідна мова Луганщини — російська» та ін. 

Голова Луганської обласної ради Валерій Голенко у своєму виступі заявив, що «південний схід України — це наймогутніша сила, це хребет економіки нашої держави, і нікому не дано переламати через коліно цей народ». «Ми за єдину Україну, але не дозволимо диктувати нам умови, принижувати наших людей», — сказав він. Поки біля пам’ятника Тарасу Шевченку проводили Народну раду, група людей з організації «Луганська гвардія» встановили на будівлі облдержадміністрації російський прапор. Організатор цієї акції депутат обласної ради Арсен Клінчаєв заявив, що «вже завтра розпочнеться запис у народні дружини, які поїдуть допомагати Криму».

2 березня було скликано позачергову сесію обласної ради. Ця подія зібрала біля будівлі облдержадміністрації понад 400 осіб. Багато хто з них були озброєні палицями, тримали російську атрибутику й мали георгіївські стрічки. Мітингувальники намагалися увійти до будівлі, однак двері заблокувала міліція. Група представників «Луганської гвардії» все-таки потрапила до зали засідань і поводилася досить агресивно. Депутати прийняли звернення до Верховної Ради, в якому вимагали надати офіційний статус другої державної російській мові, негайно припинити політично мотивовані переслідування силовиків, які працювали в Києві під час акцій протесту. Крім того, вони вимагали не допустити скорочення обсягу соціальних гарантій і підвищення тарифів, роззброїти всі військові формування, що діють на території України, гарантувати безпеку громадянам, усі кадрові призначення погоджувати з обласною владою. Вони також підтримали проведення референдуму про федеративний устрій країни. «У разі подальшої ескалації конфлікту Луганська область залишає за собою право звернутися по допомогу до братнього народу Російської Федерації», — йдеться у зверненні. Депутат Луганської обласної ради Андрій Шаповалов виявився єдиним, хто привселюдно виступив проти прийняття такого пункту. «Середній вік депутатів облради — 59 років. Ви вже не підете воювати, підуть ваші діти та онуки. Я не голосуватиму за це звернення. Якщо в цій країні вбивають за інакомислення — ця країна приречена», — сказав Шаповалов і закликав приймати рішення з «холодною головою». Присутні на сесії активісти «Луганської гвардії» спробували заглушити його криками і свистом. Доки тривала сесія, мітингувальники оточили будівлю облдержадміністрації. Найрадикальніше налаштована частина протестантів була готова штурмувати відомство, незважаючи на захист міліції. Депутатів обласної ради мітингувальники не випускали з приміщення доти, поки не було ухвалено рішення про визнання нелегітимності рішення Верховної Ради України про повернення до Конституції 2004 року. Після цього всі почали розходитися.

Луганськ.