Гібриди продовжують завдавати ударів по мирному населенню, роблячи українських громадян заручниками розв’язаної Кремлем війни на експорт. Російський агресор на окупованій території веде вогонь із житлових кварталів і цивільних об’єктів по наших населених пунктах. Учора вранці вони обстріляли Мар’їнку. Переговори на всіх рівнях про припинення вогню результатів поки що не дають. Очікуваний мир так і не настав. З початку доби окупанти вели обстріли з «Градів», 120-міліметрової артилерії, 152-міліметрових мінометів і танків. За словами керівника прес-центру штабу АТО Леоніда Матюхіна, «скрізь, де можна, де бойовики не ведуть вогонь із населених пунктів, наші відкривають вогонь у відповідь із гранатометів і стрілецької зброї».

 

Тяжкі дні Авдіївки.

 

Фото зі сторінки представника гуманітарної місії «Проліска» Євгена Капліна у Фейсбуці.

За минулу добу (дані на 2.02) в Авдіївці через обстріли російсько-окупаційних військ загинула жінка, троє чоловіків поранені, 52 будинки частково або повністю зруйновані. Учора приблизно о 4-й годині ранку бойовики завдали артудар по житловому сектору міста, повідомив голова поліції Донеччини В’ячеслав Аброськін. Як проінформував у Фейсбуці керівник Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський, завдяки «Коксохіму» температура в житлових приміщеннях підтримується на рівні 17 градусів тепла. Вода в місто подається. Каналізаційно-насосна станція працює. Війська CІMІC разом із комунальниками міста допомагають відновлювати пошкоджені вчора російськими «Градами» будинки. Нагадаємо, з 30 січня в Авдіївці оголошено надзвичайний стан. У ДСНС стверджують: у разі потреби готові евакуювати жителів населеного пункту. Станом на ранок 2 лютого загалом вивезено 175 осіб, із них 94 дитину. В Авдіївці працюють пункти обігріву, організоване гаряче харчування, людям роздають гуманітарну допомогу.

За даними групи ІС, з активізацією воєнних дій в «ДНР» поширюється інформація про організацію «засідок» для ЗСУ — чутки про «тактичний задум» із заманювання підрозділів ЗСУ в «котли» (очевидно, заздалегідь виправдовуючи свій можливий відступ)».

«Одночасно для «підтримки бойового духу» серед бойовиків поширюються чутки про те, що у випадку істотного просування ЗСУ збройні сили Росії нададуть пряму військову допомогу «ДНР», включно із застосуванням бойової авіації й оперативно-тактичних ракетних комплексів», — йдеться у повідомленні.

На думку військового експерта Юрія Каріна, нині будь-який напрямок на фронті потенційно небезпечний. На одному напрямку противник може проводити відволікаючий маневр, а на іншому — наступ. Однак без вступу в дію регулярних підрозділів ЗС РФ, які скупчилися у нас на кордоні, це неможливо...

У середу в Мінську ескалацію ситуації на сході нашої країни знову намагалася мирно врегулювати Тристороння контактна група і традиційно закликала до повного припинення вогню, відведення всіх озброєнь від лінії розмежування. А також наполягала на тому, що СММ ОБСЄ повинна одержати повний доступ для проведення всеосяжного контролю.

Як повідомила за підсумками зустрічі прес-секретар представника України в ТКГ Леоніда Кучми Дарка Оліфер, представники ОРДО зобов’язані гарантувати безпечні умови роботи для ремонтних бригад, які відновлять водо-, газо- і електропостачання в районі Авдіївки. Місто перебуває на межі гуманітарної і техногенної катастрофи, вся відповідальність за такий розвиток подій буде на них.

«Українська сторона ще раз підкреслює: Меморандум від 19 вересня 2014 року є найважливішою складовою блоку питань з безпеки. Повне та стійке припинення вогню, виведення усіх іноземних військових формувань і важких видів озброєнь із території України, кордон — такі передумови для проведення виборів на Донбасі», — написала Оліфер на своїй сторінці у Фейсбуці. Також за її словами, у гуманітарній підгрупі «вдалося зблизити позиції зі звільнення незаконно утримуваних осіб».

«У гуманітарній сфері важливим позитивним елементом є, на нашу думку, обмін списками осіб, утримуваних у зв’язку з конфліктом з боку влади України та ОРДО й ОРЛО. Тепер списки верифікуються сторонами», — заявив на прес-конференції представник ОБСЄ в Тристоронній контактній групі Мартін Сайдик.