У Києві відбулася шоста міжнародна конференція «Урядування в секторі безпеки: виробництво, продаж і закупівля озброєнь». Консиліум державних чиновників, народних депутатів, виробників, експертів визначався з діагнозом вітчизняному оборонно-промисловому комплексу й розробляв стандарти його лікування. Дійшли висновку: «оборонка» потребує інтенсивної терапії у вигляді лібералізації системи урядування, парламентського й громадського контролю, змін правил гри на ринку виробництва, продажу і закупівлі озброєнь, закріплених законодавчо, тісного і рівноправного партнерства між державними та приватними компаніями.

Заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Юрій Бровченко стверджує: нині немає жодних переваг для державних чи приватних виробників. Основна вимога — якість продукції. Якщо вона влаштовує Міністерство оборони та інші силові структури, які є замовниками, то підприємство бере участь у державному оборонному замовленні (ДОЗ) і програмі закупівель військової техніки. Так, за словами чиновника, ДОЗ-2016 було розподілено майже порівну між приватними і державними структурами.

Народний депутат України Олексій Скрипник (фракція «Самопоміч») вважає, що вітчизняній «оборонці» необхідна демонополізація, а нинішнє монопольне становище на ринку ДК «Укроборонпром» призводить до зниження конкуренції і гальмує розвиток оборонної промисловості. Він нагадав: згідно з Коаліційною угодою в Україні має бути створено агентство з питань ОПК, яке б регулювало відносини в цьому секторі. На запитання «Голосу України», чому досі немає цієї інституції, парламентарій припустив, що або це «комусь не вигідно», або в умовах війни керівництво нашої держави побоюється кардинальних змін у структурі військової промисловості, щоб не нашкодити...

Вл. інф.