Учора відбулась зустріч Голови Верховної Ради України Андрія Парубія із Головою Офісу Ради Європи в Україні Мортеном Енбергом (на знімку).

 


Андрій Парубій подякував Раді Європи за підтримку процесу реформ, що відбуваються в Україні в надзвичайно складних умовах, і роботу в оцінці законопроектів, зокрема з боку Венеціанської комісії. «Для нас є дуже важливими експертні оцінки, рекомендації та пропозиції Ради Європи стосовно чинного законодавства та законопроектів, — сказав він. — Дуже важливо, щоб українське законодавство було адаптоване в аспекті європейського. Дякуємо за експертну оцінку — ви нам допомагаєте, аби привести до критеріїв європейського законодавства».


Учасники зустрічі обговорили питання якнайшвидшої ратифікації Стамбульської конвенції. (Україна підписала Стамбульську конвенцію 7 листопада 2011 року, тривають внутрішні процедури для її ратифікації. Рада Європи надала значну консультативну і фінансову підтримку в рамках проекту Плану дій для України «Запобігання насильству щодо жінок і насильству в сім’ї та боротьби з цими явищами». — Прес-служба).


Зокрема, Голова Верховної Ради України зазначив, що завдяки наданій допомозі й підтримці з боку Ради Європи було проведено значну роботу з підготовки змін до національного законодавства та проведення інших заходів, необхідних для ратифікації Стамбульської конвенції.


Своєю чергою, голова підкомітету з міжнародно-правових питань та парламентського контролю за виконанням Україною міжнародних зобов’язань Комітету Верховної Ради України у закордонних справах Ірина Луценко повідомила, що це питання перебуває під наглядом Генеральної прокуратури України.


За її словами, частина норм Стамбульської конвенції вимагала змін до Кримінального і Кримінально-процесуального кодексів України. «Це потрібно для того, щоб запрацював механізм захисту — недостатньо адміністративного покарання, воно не діє, — сказала вона. — Ми за допомогою змін до Кримінального кодексу вводимо кримінальну відповідальність. Ці норми отримали найбільше голосів у залі, тобто суспільство розуміє, що подібні дії з насильством мають бути покарані, для того щоб створити в суспільстві нульову толерантність до таких злочинів». Важливим, на її думку, є відповідність цього документа Конституції України. І. Луценко спрогнозувала винесення і розгляд питання ратифікації Конвенції протягом місяця.


Голова Офісу Ради Європи в Україні Мортен Енберг запропонував експертну та консультативну допомогу в оцінці закону про судоустрій та законопроекту щодо реформування Регламенту Верховної Ради України.


Голова Верховної Ради подякував Голові Офісу Ради Європи за підтримку і висловив сподівання на подальшу співпрацю.


У зустрічі взяли участь:


Луценко Ірина — голова підкомітету з міжнародно-правових питань та парламентського контролю за виконанням Україною міжнародних зобов’язань Комітету Верховної Ради України у закордонних справах, член Виконавчого комітету Національної парламентської групи в Міжпарламентському Союзі, заступник члена Української частини Парламентського комітету асоціації; 


Ар’єв Володимир — голова підкомітету з питань міжпарламентських зв’язків, двосторонніх та багатосторонніх відносин Комітету Верховної Ради України у закордонних справах, Голова Постійної делегації у Парламентській асамблеї Ради Європи, заступник члена Української частини Парламентського комітету асоціації;


Іонова Марія — заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції, член Української частини Парламентського комітету асоціації, заступник члена Постійної делегації у Парламентській асамблеї Ради Європи.


Прес-служба апарату Верховної Ради України.


Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.