Учора відбулась зустріч Голови Верховної Ради України Андрія Парубія з Главою Представництва НАТО в Україні Александером Вінніковим.

 

Андрій Парубій.

 

Александер Вінніков.

 

Андрій Парубій високо оцінив рівень співпраці між Україною і НАТО. За його словами, співробітництво з Альянсом відіграє ключову роль у реформуванні нашої країни. Він подякував за «допомогу в цей складний і важкий для нашої країни час, за матеріально-технічну і консультативну підтримку, зокрема, у рамках Трастових фондів НАТО».

Глава парламенту нагадав, що цього року відзначатиметься двадцята річниця від дня підписання Хартії про особливе партнерство між Україною та Організацією Північноатлантичного договору, і зазначив, що в «нинішній час наша співпраця набуває набагато більшої важливості. Вона є одним із пріоритетів зовнішньої політики, що ми й зазначили у нашому законодавстві. Розраховуємо на подальшу допомогу і підтримку», — сказав Андрій Парубій.

У свою чергу, Александер Вінніков наголосив на необхідності надалі розвивати і посилювати роль українського парламенту в питаннях практичного нагляду у сфері безпеки і оборони, а також громадянського контролю за цими сферами. За його словами, «союзники НАТО готові й надалі надавати комплексну допомогу і підтримку українському народу, водночас необхідно посилити демократичний контроль і підтримку Верховної Ради».

Одним із ключових питань Глава Представництва НАТО в Україні назвав розробку програми співпраці на 2018 рік. «Необхідно визначити пріоритетні сфери і зосередити допомогу на важливих напрямках, зокрема модернізації законодавства», — додав він і повідомив, що на найближчому спільному заході у лютому цього року буде представлено досвід Норвегії у питаннях безпеки і оборони. Крім того, за його словами, для реалізації запланованої модернізації необхідна активна підтримка апарату парламенту. Він зазначив, що загалом задоволений співробітництвом з Верховною Радою.

Андрій Парубій висловив сподівання, що імплементація проектів практичного співробітництва, зокрема, Річної національної програми, активізація фінансового наповнення Трастових фондів НАТО та законодавча підтримка реформ у сфері безпеки і оборони відбудуться найближчим часом. «Для нас актуальне питання цивільного контролю і здобуття досвіду інших країн, сподіваємось, що це нарешті відбудеться, будуть знайдені відповідні форми», — додав він.

Голова Верховної Ради зауважив, що кількість народних депутатів, котрі готові брати участь у реформуванні сфери безпеки і оборони, значно ширша, аніж представлена профільним комітетом, і запропонував створити робочу групу за участю представників різних фракцій з числа тих, кому це може бути важливим і хто може мати доступ до відповідних документів. «У цьому питанні важливо мати згоду інших країн», — зазначив глава парламенту і звернувся з проханням розглянути таку можливість.

Андрій Парубій підкреслив, що Верховна Рада бере активну участь у реформуванні армії, ухвалюючи відповідні законопроекти. «Проекти законів щодо реформування армії і подібні ініціативи мають повну підтримку в залі, і тому немає труднощів щодо їхнього розгляду, — наголосив він. — У парламенті є повне розуміння того, як важливо до 2020 року привести українську армію до стандартів НАТО».

На його переконання, важливо, щоб співпраця з Альянсом була засвідчена на найвищому рівні. Голова Верховної Ради повідомив, що запросив голову Парламентської асамблеї НАТО відвідати Україну з робочим візитом. «У нас плідна співпраця з Парламентською асамблеєю. Сподіваємось, візит голови відбудеться якнайшвидше, аби засвідчити високий рівень нашого співробітництва, — підкреслив Андрій Парубій. — Я відкритий до діалогу і віддаю велику шану співпраці з НАТО. Можете розраховувати на повну підтримку з боку апарату».

Александер Вінніков підтримав ідею створення міжфракційної групи, зазначивши, що це «був би дуже важливий крок». Він також закликав прискорити розробку законопроекту щодо національної безпеки. За його словами, цьому закону приділяється багато уваги — «у ЄС хочуть бачити прогрес його створення і впевненість, що Україна залишається відданою евроінтеграційним прагненням».

Андрій Парубій запевнив, що буде зроблено все можливе, аби цей законопроект був чимшвидше у парламенті.

Прес-служба апарату Верховної Ради України.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут — www.golos.com.ua