На Рівненщині до суду скеровано обвинувальний акт щодо 7 учасників організованої злочинної групи інтернет-шахраїв, серед яких – офіцер поліції. Вони ошукали 64 людей з одинадцяти областей України на 1,7 мільйона гривень. Про це повідомили у прокуратурі Рівненської області.

 

Суть злочинної діяльності угрупування полягала у створенні та функціонуванні упродовж двох останніх років на території міста Рівне лізингової компанії, працівники якої під приводом продажу сільськогосподарської техніки вводили в оману покупців. Щойно громадяни оплачували повну вартість автомобіля чи трактора, розрекламовану в мережі Інтернет за ціною нижче ринкової, від менеджерів фірми дізнавалися, що відповідно з договором фінансового лізингу це лише «комісія за організацію» покупки. Після цього, обдурені клієнти відмовлялися від подальшої співпраці з фірмою. Їм після переказу на спеціальних рахунок коштів, звісно, жодного трактора чи автомобіля доставлено не було та гроші не повернуто.

 

Злочинну організацію створила 38-річна підприємиця з Тернопільської області. До шахрайського промислу вона залучила ще шістьох жителів Рівненщини. П’ятьом із них було розподілено ролі менеджерів та інших працівників компанії, які повинні були привабити потенційних покупців та укласти з ними відповідні угоди. А ось ще одному співучаснику цієї ОЗГ – працівнику Рівненського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Рівненській області – відводилась роль консультанта. За систематичну винагороду він давав поради шахраям щодо конспірації їх діяльності, обіцяв здійснити вплив на поліцейських-колег, які розглядали заяви потерпілих, та інформував зловмисників про відомості, які стали йому відомі у зв’язку із виконанням службових обов’язків – а саме про хід розслідування зареєстрованих злочинів.

 

Олександра ЮРКОВА.

 

Рівне.

 

Голос України