Живлення будинків від сонячних колекторів – справа не нова, хоч ще й не дуже поширена в Україні. Головним чином мова йде про підключення індивідуальних будівель. Нині ж вперше в Західній Україні на систему сонячного живлення перейшла десятиповерхова будівля, що в Рівному по вулиці Тихій, 7.

 

На даху висотки встановлено 18 сонячних колекторів, які поглинають сонячне випромінювання для подальшого перетворення в тепло. Як зазначає голова правління ОСББ «Мій дім» Роман Алексіюк (на знімку), у кожній квартирі є терморегулятори, якими можна зменшувати чи збільшувати температуру. Максимум – 23 градуси, мінімум – 19. Із введенням цієї системи значно подешевшали комунальні послуги. Так, за теплопостачання в будинку платять по 12 гривень за квадратний метр, тоді як по місту така розцінка становить 17 гривень. Загалом, за попереднім підрахунком, мешканцям Тихої, 7 вдасться за рік зекономити до 32 відсотків суми, яку вони мали б витратити на оплату комунальних послуг при попередній схемі.

 

Встановлення «сонячної системи», яка обійшлася в 600 тисяч гривень з терміном окупності в 2 роки, стало можливим завдяки участі в програмі сталого розвитку, де левову частку витрат взяло на себе місто. Решту докладено за рахунок мешканців та «теплого кредиту». Подібним чином об’єднання власників будинку планує продовжити сонячний проект. Тепер уже з освітлення прибудинкової території.

 

Євген ЦИМБАЛЮК.

Фото надане автором.

 

Млинів Рівненської області.

 

Голос України