Учора під головуванням Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана відбулося засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій щодо ситуації в місті Авдіївка Донецької області. Участь у засіданні також взяли віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко, голова Державної служби з надзвичайних ситуацій Микола Чечоткін, а також представники центральних органів виконавчої влади, обласних державних адміністрацій, голови регіональних штабів з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.


Володимир Гройсман висловив слова подяки всій країні за щире серце. «Всі регіони України, волонтерський рух об’єднані навколо викликів і прагнуть допомогти людям різними засобами, починаючи від продуктів харчування і завершуючи будівельними матеріалами», — сказав він.


Про реальний стан справ під час наради доповіли, зокрема, перший заступник очільника Об’єднаного оперативного штабу, генерал-майор Андрій Цвєтков. За його словами, впродовж 29 січня—3 лютого обстановка в зоні АТО в районі Авдіївки загострилася. «Станом на п’ятницю противник продовжив обстріли опорних пунктів наших підрозділів. По підрозділах Збройних Сил здійснено майже 40 довготривалих обстрілів та випущено майже шість тисяч снарядів. За визначений період втрати військовослужбовців ЗСУ становили: безповоротні — 10 людей, поранених — 66», — наголосив він.


За словами А. Цвєткова, у період з 2 по 3 лютого бойовики здійснили 10 обстрілів, випустивши майже 1700 мін та снарядів.


Він також додав, що попри введення «режиму тиші» 2 лютого противник продовжив обстріл опорних пунктів, у т. ч. і з застосуванням реактивних систем залпового вогню БМ-21. Усього на Авдіївському напрямку зафіксовано вісім прицільних обстрілів та один населеного пункту, під час яких заборонену Мінськими домовленостями зброю противник застосував 16 разів.


Водночас генерал-майор зауважив: «Станом на шосту годину ранку 3 лютого втрат військовослужбовців немає. Обстановка продовжує залишатися складною, війська виконують визначене їм бойове завдання».


Безпосередньо з Авдіївки через скайп-зв’язок доповідали також заступник начальника головного управління ДСНС Володимир Гусинський та заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Едуард Кругляк.


У свою чергу віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко зауважив, що в місті з 29 січня поступово було відновлено теплопостачання. «Вдалося досягти можливості підтримувати температуру в будинках на рівні 12—15 градусів, а в деяких і до 18 градусів. Вода цілодобово не надходить, але двічі на добу вона є. Організована також роздача бутильованої води, підвіз технічної та питної води в деякі квартали міста.

Додатково роздаються продуктові пайки», — повідомив він.


За його словами, системи життєзабезпечення, які стосуються тепло- і водопостачання та водовідведення функціонують хоч і не в повному режимі, але в достатньому, щоб підтримати життєдіяльність міста. Основним питанням на сьогодні залишається тепло- та енергопостачання. Нині, зауважив віце-прем’єр, триває підготовча робота, ремонтні бригади стоять на вході в зону, щоб відновити енергопостачання, але не можуть розпочати через обстріли. За словами Г. Зубка, з 11 областей до Авдіївки направляються будівельні матеріали. Окремо він подякував Дніпропетровській та Харківській областям, які вже направили будівельні матеріали, обладнання.


Прем’єр-міністр Володимир Гройсман, у свою чергу, попросив соціальні служби спільно з ДСНС окрему увагу приділити людям похилого віку, багатодітним сім’ї, лежачим хворим. І попросив надати їм всебічну допомогу.