Градус активних воєнних дій на Донбасі підвищується з кожним днем. За добу (дані штабу АТО на 3.02) зафіксовано 114 обстрілів позицій ЗСУ і населених пунктів. Російсько-окупаційні війська б’ють із «Градів», танків, великокаліберної артилерії. В епіцентрі ворожих обстрілів залишаються Авдіївка, Піски, Мар’їнка, Опитне, Широкине, Красногорівка...


Обстановка по всій лінії розмежування загострюється: практично на всіх напрямках бойовики застосовують реактивні системи залпового вогню й важку артилерію. З початку доби на Донбасі зафіксовано 24 обстріли з боку бойовиків, йдеться у вчорашньому ранковому зведенні прес-центру штабу АТО.


Гібридні формування продовжують руйнувати українські населені пункти, від їхніх снарядів гинуть мирні жителі. Увечері в четвер терористи прицільно обстріляли пункти видачі гуманітарної допомоги в Авдіївці. Загинула одна людина, одну — поранено. Водночас били по Мар’їнці та Красногорівці. А з боку Олександрівки російські найманці шість разів обстріляли КПВВ «Мар’їнка» з міномета й великокаліберної зброї.


Супротивник активно застосовує свою стару тактику, випробувану в 2014-15 рр. Заводить артустановки (також запускає «блукаючу» техніку) у житлові квартали й, прикриваючись мирними жителями, звідти веде вогонь по позиціях ЗСУ і населених пунктах. І не тільки по підконтрольних Україні, а і по «своїх». Увечері в четвер окупований Донецьк і частина Макіївки піддалися обстрілам з важкого озброєння. У штабі АТО заявили: українські Збройні Сили по містах не стріляють.


Однак російська пропаганда робить усе, щоб переконати світ у протилежному. За даними групи ІС, в «ДНР» в авральному режимі сформували мобільні групи ЗМІ для висвітлення обстрілів Донецька нібито з боку ЗСУ. Згідно із вказівкою з Москви, до цих груп в обов’язковому порядку мають входити представники іноземної преси. А керувати цією інформаційною операцією будуть представники адміністрації президента РФ.


Тим часом в ОБСЄ заявляють про загрозу гуманітарної катастрофи в районі Авдіївки. «Нині ставки ще підвищилися, існує загроза потенційної гуманітарної й екологічної катастрофи. Бойові дії, які відбуваються в міській промисловій зоні, об’єкти інфраструктури, водо-, електро і газопостачання повинні функціонувати незалежно від того, де проходить умовна лінія розмежування, яка розділяє об’єднані соціальні й економічні мережі», — повідомив на брифінгу замголови спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Александр Хуг.


Гуманітарна катастрофа на Донбасі цілком може бути стратегічною програмою-мінімум Кремля. Не виключено, що московські куратори війни вирішили спробувати ще раз продавити тему введення свого «миротворчого» контингенту на тимчасово окуповану територію й у такий спосіб легітимізувати присутність своїх військових на ній. І це завдання здійснюється РФ на тлі глобальної картинки, що відбувається на сході України, створюваної агресором спеціально для Трампа і Європи. Війна для Путіна — це продовження його політики, інструмент для самоствердження методом шантажу й провокацій у великій грі з переділу світового порядку.

 

Президент Петро Порошенко відзначив високими державними нагородами військовослужбовців, які героїчно захищають Авдіївку від російсько-терористичних військ. Серед нагороджених — бійці легендарної 72-ї окремої механізованої бригади.