Футбол. Іспанський футбольний клуб із Севільї «Реал Бетіс» (Ла Ліга) віддав в оренду до мадридського ФК «Райо Вальєкано» (Сегунда — друга ліга) форварда збірної України Романа Зозулю до кінця цього сезону.

Але футболіст не зміг здійснити цей перехід. Адже «буканерос» — фанати столичного колективу, котрі, як з’ясувалося, сповідують лівацькі ідеї та є прихильниками «русского мира», — влаштували справжній шабаш. Українського патріота, людину, котра щиро допомагає українському війську, ці поборники комуністичного раю обізвали... нацистом. І закликали керівництво клубу з Мадрида не приймати Романа до свої лав. І очільники «Райо» послухали купку так званих протестантів.

***

Керівництво «Бетіса» зробило спеціальну заяву: «Ми глибоко шкодуємо, що Зозуля тимчасово не може продовжувати футбольну діяльність. З метою безпеки він залишив «Райо» і повернувся до Севільї. Доки ситуація не вирішиться, гравець тренуватиметься в розташуванні «Бетіса». «Бетіс», а також гравці команди відзначають зразкову поведінку Зозулі. Враховуючи, що він є нашим футболістом, ми виявимо йому і його родині повну підтримку».

До речі, футболісти «Бетісу» скликали спеціальну прес-конференцію, на якій одностайно захистили добре ім’я свого колеги. Вони заявили, що підтримують його. На захист футболіста став також тренер команди Віктор Санчес.

***

Федерація футболу України, як то кажуть, своїх не кидає. Її позиція жорстка і рішуча. Готуються офіційні звернення до керівництва Королівської іспанської федерації футболу та ФІФА, щоб у справі переходу футболіста до клубу «Райо Вальєкано», який фактично не відбувся через політичні заклики з боку вболівальників, було ухвалено об’єктивне та справедливе рішення, яке ґрунтується на правилі, що футболіст має грати.

***

Посольство України в Королівстві Іспанія надаватиме підтримку Роману Зозулі через патову ситуацію з його трансфером до «Райо Вальєкано». Про це розповів посол Анатолій Щерба: «Акції проти Зозулі керовані, вони не виникли на рівному місці і є частиною гібридної війни. Впевнений, що все сплановано. Одразу з’явилося все: відео конфлікту Романа ще в «Дніпрі», скріншоти коментарів. А для чого робиться вся ця війна? Щоб досягти головної мети — дискредитувати Україну. Треба підтримати Романа. І доводити, що допомога армії, яка бореться за цілісність країни, — то дуже патріотично».

***

Тренер національної збірної України Андрій Шевченко від імені команди висловив підтримку Роману Зозулі: «Ми, гравці і тренери національної збірної України, обурені ситуацією, яка виникла навколо нашого партнера і товариша Романа Зозулі. Він для всіх нас завжди був і є професіоналом, патріотом та чудовою людиною. Звинувачення на адресу Романа мають провокативний характер. Ми всі стоїмо на захисті інтересів України. А Роман опинився заручником політичних інтриг, і це недопустимо з огляду на міжнародні футбольні норми. Партнери і тренерський штаб команди висловлюють цілковиту підтримку Романові Зозулі».

***

У «Райо Вальєкано», либонь, зрозуміли безглуздість претензій до Зозулі, тому запропонували українському нападнику повернутися до клубу, гарантуючи йому безпеку. У футболіста є час до понеділка, щоб ухвалити остаточне рішення.