Уперше в Західній Україні на систему сонячного живлення перейшла десятиповерхова будівля, що в Рівному по вулиці Тихій, 7.

На даху висотки встановлено 18 сонячних колекторів, які поглинають випромінювання для подальшого перетворення на тепло. Як зазначає голова правління ОСББ «Мій дім» Роман Алексіюк (на знімку), у кожній квартирі є терморегулятори, якими можна зменшувати чи збільшувати температуру. Максимум — 23 градуси, мінімум — 19. Із запровадженням цієї системи значно подешевшали комунальні послуги. Так, за теплопостачання в будинку платять по 12 гривень за квадратний метр, тоді як по місту — 17 гривень. Загалом, за попереднім підрахунком, мешканцям Тихої, 7 вдасться за рік зекономити до 32 відсотків суми, яку вони мали б витратити на оплату комунальних послуг за попередньої схеми.

Встановлення «сонячної системи», яка коштувала 600 тисяч гривень із терміном окупності 2 роки, стало можливим завдяки участі у програмі сталого розвитку, де левову частку витрат взяло на себе місто. Решту докладено за рахунок мешканців та «теплого» кредиту. Також об’єднання власників будинку планує продовжити сонячний проект. Тепер уже з освітлення прибудинкової території.

Євген ЦИМБАЛЮК,
читач «Голосу України».

Фото надане автором.