Судова реформа дала змогу оновити судову систему, що дісталась Україні у спадок від СРСР та істотно не змінювалась за роки незалежності. Про це сказав заступник голови Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя Сергій Алєксєєв (на знімку крайній ліворуч) під час зустрічі із представниками Посольства США — керівником внутрішньополітичного напряму Політичного відділу Стівеном Глейзером, дипломатом Політичного відділу Анною Беркетт та політичним аналітиком Катериною Шинкарук.

 


«У питанні реформування судової системи України за 2—2,5 року ми зробили більше, ніж за весь час незалежності. Основа закладена одразу після Революції Гідності депутатами сьомого скликання, коли було ухвалено Закон «Про повернення довіри до судової влади в Україні», яким запровадили виборність голови суду та автоматизоване розподілення справ», — сказав він.


Сергій Алєксєєв розповів, що проміжним етапом судової реформи став Закон «Про забезпечення права на справедливий суд», який запровадив конкурсні процедури при призначенні і переведенні суддів та кваліфікаційному оцінюванні всіх суддів. А безпосередньо судова реформа відбулась із внесенням зміни до Конституції в частині правосуддя та ухваленням Закону «Про судоустрій та статус суддів», а після і Закону «Про Вищу раду правосуддя». На даний час в парламенті чекає на розгляд законопроект «Про Конституційний Суд України», а Радою з питань судової реформи готується нова редакція закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність».


«Звісно, за цей час ми не могли оновити повністю судову систему, в якій працюють майже 9000 суддів і яка дісталась нам ще з часів СРСР та оновлювалась хіба що косметично. Проте ухвалені рішення запустили цей процес безболісно. Якби ми вирішили звільнити всіх суддів та набрати нових, це б паралізувало систему і громадяни не мали б доступу до правосуддя, бо на підготовку судді потрібен не один рік», — пояснив він.


Як зазначили представники Посольства США, судова реформа є однією з найважливіших для України, тому вони постійно моніторять цю тему та відстежують усі рішення.


Фото прес-служби депутата.