У штаб-квартирі Ради Європи нещодавно відбулась офіційна презентація перших результатів реформи місцевого самоврядування та децентралізації для послів країн—членів РЄ і керівництва цієї авторитетної міжнародної інституції на чолі з Генеральним секретарем РЄ Торбйорном Ягландом. Українську делегацію очолив віце-прем’єр-міністр—міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко.

 

Представницька європейська дипломатична аудиторія мала змогу з перших уст отримати інформацію про здобутки українського уряду в царині демократичного управління — одного з п’яти пріоритетів Плану дій РЄ для України на 2015—2017 роки, який включає децентралізацію і реформу місцевого самоврядування та реалізується, зокрема, через Програму РЄ «Децентралізація і територіальна консолідація в Україні».


Українські урядовці нагадали присутнім, що потужним поштовхом до започаткування децентралізаційних процесів у нашій країні стала конференція високого рівня, яка відбулась у Києві восени 2014 року саме за підтримки Ради Європи та за участі високопосадовців з країн нашого континенту, що мають позитивний досвід децентралізації.


Акумулювавши власний досвід і напрацювання наших зарубіжних партнерів, Україна розпочала широкомасштабну реформу місцевого самоврядування, з допомогою експертів РЄ значно оновила законодавчу базу і впродовж останніх двох років здійснила істотну практичну роботу щодо об’єднання територіальних громад, муніципальної консолідації та децентралізації управління.


У результаті фінансової децентралізації помітно (понад 40 відсотків) зросли місцеві бюджети, збільшилась частка місцевих бюджетів у зведеному кошторисі держави. Відчутно зросла і державна підтримка на розвиток громад та розбудову інфраструктури. Минулого року за рахунок цільової державної субвенції реалізовано 1383 інфраструктурні проекти, цьогоріч на ці цілі вже передбачено 9 мільярдів гривень і ще 3,5 мільярда надано державному Фонду регіонального розвитку.


Позитивною є динаміка змін адмінтерустрою. Зменшується кількість територіальних громад, де проживали менш як п’ять тисяч громадян, натомість зростає число укрупнених громад. Протягом двох минулих років перші місцеві вибори відбулися в 366 об’єднаних територіальних громадах, на квітень 2017-го оголошено вибори ще в 40 нових утвореннях.


Та головне — об’єднані територіальні громади отримали можливість перейти на прямі міжбюджетні відносини з держбюджетом і отримують від нього кошти на формування інфраструктури згідно з планом соціально-економічного розвитку територіальної громади.


Позитивні результати реформи підтверджує і соціологія: 67 відсотків населення вже відчули позитивні зміни чи очікують їх. Торік 46 відсотків громадян відзначали зміни на краще (в 2015-му таких було лише 19 відсотків).


Під час панельної дискусії в Палаці Європи учасники заходу отримали унікальну можливість безпосереднього спілкування з головою Шумської об’єднаної територіальної громади (Тернопільська область) Володимиром Плетюком і певною мірою перевірити правдивість урядового звіту про перебіг реформування.


Так-от, за два роки реформи в цій, одній із перших в Україні, об’єднаній громаді (18 сільрад, одна міська рада, загалом 36 населених пунктів) виникло потужне самодостатнє територіально-адміністративне утворення з населенням понад 21 тисяча, бюджет якого становить 23,7 мільйона гривень. Разючі зміни сталися не лише в старовинному містечку Шумськ, а й у кожній із складових ОТГ.


На продемонстрованих слайдах — відремонтовані дороги, реконструйовані школи та дитсадки, збудовані очисні споруди та відновлене водопостачання, встановлене вуличне освітлення, прид-бана комунальна техніка, впорядковані дитячі майданчики, культурні і спортивні споруди, цвинтарі тощо.


Усе це, можливо, і звичні речі для європейців, проте для багатьох земляків Володимира Плетюка вони ще донедавна видавалися нездійсненною казкою. І лише завдяки децентралізації, істотній підтримці європейського експертного середовища, технічній допомозі міжнародних інституцій, передусім Ради Європи, сьогодні стали реальністю.


Сподіваємося, що українським учасникам презентації вдалося переконати європейців: реформа місцевого самоврядування і децентралізація в Україні не зупинятимуться на досягнутих результатах. Тим паче що Президент своїм указом нещодавно визначив підвищення інституційної спроможності місцевого самоврядування одним із пріоритетів розвитку нашої держави на 2017 рік.

 

ДОВІДКОВО

Автори презентації звернулися до конкретних фактів. Так, упродовж 2015—2016 років об’єднано майже 2000 сільських, селищних і міських громад, що становить майже 17 відсотків від загальної кількості органів місцевого самоврядування в Україні.