Погоджувальна рада


Сьогодні в Україні стартує новий політичний сезон — розпочинає роботу шоста сесія Верховної Ради України восьмого скликання. До порядку денного вже внесено майже дві з половиною тисячі питань — однак це не межа, бо сім комітетів ще не подали свої пропозиції.

 

Перед законотворцями постали і нові, і старі виклики — стримати наступ агресора на східному фронті та підтримати українських військових, котрі героїчно тримають оборону, продовжити антикорупційну, податкову, судову, правоохоронну та інші реформи, сприяти процесам децентралізації, розвитку місцевого самоврядування, скорегувати Держбюджет на нинішній рік.


Однак головний виклик для парламенту в новому сезоні — чи спроможний він продемонструвати готовність єднатися в особливо вирішальні для країни моменти. Бо якщо ні — доведеться готуватися до нових виборів, привид яких уже бродить парламентськими кулуарами. Навесні минає і перший рік з часу роботи уряду Гройсмана, а відтак спливає і урядовий імунітет. Очікуються і нові подання Генпрокуратури щодо притягнення деяких народних депутатів України до кримінальної відповідальності.


Взаємодія гілок влади та суспільства


Спільні дії виконавчої влади, парламенту та суспільства в Авдіївці продемонстрували, що Україна єдина і здатна давати відсіч агресору, — відзначив на початку погоджувальної ради голів парламентських комітетів та лідерів депутатських фракцій і груп Голова Верховної Ради України Андрій Парубій. «Російський агресор — міжнародний злочинець, у порушення всіх міжнародних домовленостей обстрілює Авдіївку із системи залпового вогню «Град», масово обстрілює не лише українські військові позиції, а й мирні житлові квартали, бойовики обстріляли школу, де містився пункт видачі гуманітарної допомоги», — сказав глава парламенту. Водночас він наголосив, що попри спробу вкотре посіяти паніку, наші війська стійко і героїчно захистили Авдіївку, відбили ворожі наступи. «Взаємодія наших військ і урядовців, які швидко і ефективно забезпечили громадян теплом, водою і всім необхідним», — сказав А. Парубій. При цьому він нагадав, що Верховна Рада звернулася до парламентів світу із закликом засудити російського агресора. «Взаємодія усіх чинників дозволила забезпечити підтримку наших вояків і мирних жителів, продемонструвала, що Україна — єдина і здатна давати відсіч агресору», — підсумував Голова Верховної Ради.
Народні обранці вшанували хвилиною мовчання пам’ять загиблих героїв.


Глава парламенту також наголосив, що так само і Верховна Рада повинна продемонструвати конструктивну роботу. На новий парламентський тиждень винесено такі тематичні блоки питань: екологічної політики, інформатизації, місцевого самоврядування, аграрної політики та блок питань щодо внутрішньо переміщених осіб. Після відкриття нової сесії парламент має затвердити порядок денний шостої сесії восьмого скликання.


Парламент має продемонструвати приклад єднання заради інтересів держави, наголосила заступник голови фракції Блоку Петра Порошенка Ірина Луценко. «Сварки і протистояння віддаляють нас від перемоги над ворогом», —заявила вона.


«Обстріл цивільних кварталів, загибель мирних мешканців, поранення журналістів, загибель українських вояків — повна відповідальність за все це лежить на Росії, на сепаратистах-бойовиках, яких Росія підтримує, — сказала парламентарій. — Водночас чіткі, злагоджені дії Президента, уряду, місцевих мешканців, мобілізація волонтерів, всього українського народу не дали можливості загально дестабілізувати ситуацію як в Авдіївці, так і по всій лінії фронту». «Настав час говорити про новий водорозділ, не про владу і опозицію. А про тих, хто за Україну і проти неї, — сказала І. Луценко. — Будемо дискутувати, сперечатися, боротися тоді, коли переможемо. Нині нам треба боротися виключно за Україну, яка у нас одна на всіх». При цьому політик відзначила, що до порядку денного нової парламентської сесії внесено 2429 законопроектів, а, отже, є величезний пласт роботи для дискусій.


Заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд закликала ухвалити закон про відповідальність Росії за агресію на сході України. «Це є для нас момент істини — чи ми спроможні ухвалювати такі рішення, а не тільки на словах говорити про єдність», — сказала Сироїд. За її словами, у законопроекті має також бути заборонено торгівлю з окупованими територіями.


Скоординовані дії усіх гілок влади не дозволили агресору дестабілізувати ситуацію в Авдіївці, наголосив і представник Президента України у Верховній Раді Артур Герасимов. Він зазначив, що глава держави задіяв усі міжнародні інструменти для стримання російських окупаційних військ поблизу Авдіївки. «Скоординовані дії Президента України, уряду, Державної служби надзвичайних ситуацій, українських військових, волонтерів з усієї України, народних депутатів не дозволили агресору дестабілізувати ситуацію як в Авдіївці, так і по всій лінії фронту», — сказав А. Герасимов.


Представник Президента також повідомив, що нещодавно Петро Порошенко провів телефонну розмову з Президентом Сполучених Штатів Америки Дональдом Трампом, під час якої були обговорені питання зміцнення стратегічного партнерства між Україною та США, врегулювання ситуації на Донбасі, зокрема, встановлення режиму повного припинення вогню та досягнення миру політико-дипломатичним шляхом.


Перший віце-прем’єр-міністр України Степан Кубів подякував парламенту за оперативне звернення до парламентів світу з приводу подій в Авдіївці, яке дозволило консолідувати зусилля всіх гілок влади — Верховної Ради, адміністрації Президента та Кабінету Міністрів, щоб оперативно вирішити нагальні проблеми мешканців Авдіївки — з тепло- і водозабезпеченням, постачанням продуктів харчування, роботи всіх оперативних служб. На закиди щодо підвищення мінімальної зарплати урядовець відповів, що із 3,5 мільйона працюючих осіб 40% торік отримували зарплату менш як 3200 гривень. Стільки ж громадян з нового року отримують підвищену зарплату.


Потрібні чіткі конкретні дії


Пріоритетними темами для парламенту на шосту сесію мають стати стратегія та план дій України щодо протидії збройній агресії і стосовно деокупації. На цьому наголосив керівник фракції «Народний фронт» Максим Бурбак. «Має відбутися чесна розмова. Оскільки народ несе на собі тягар війни, він має право знати, а влада зобов’язана донести стратегію і план визволення Криму і Донбасу, — сказав парламентарій. — Президент повинен представити такий план і отримати підтримку парламенту. Жодного умиротворення агресора, натомість наші злагоджені й зрозумілі дії».


Серед інших кроків М. Бурбак назвав повноправне членство України в НАТО і проведення реформ відповідно до стандартів Північноатлантичного альянсу. «Народний фронт» вважає неприйнятним, що Україна досі не має постійного представника місії при  НАТО», — зауважив лідер фракції. М. Бурбак також наголосив на макроекономічній стабільності у країні. «Люди очікують на розвиток економіки. Для підвищення добробуту громадян потрібно негайно включити механізми, які збільшать потенціал країни за рахунок приватної ініціативи, — сказав він. — Зокрема, бізнес і населення повинні отримати доступні кредити та стабільний курс. Це конституційна відповідальність голови НБУ, який повинен забезпечити стабільність гривні та цін». Лідер фракції також наголосив на необхідності проведення «прозорої» приватизації, продовження судової реформи і формування нового складу Верховного Суду, добудови «Стіни» на кордоні з Росією.


Не можна економити на простих людях


Лідер фракції Опозиційного блоку Юрій Бойко закликав парламент не стояти осторонь і виробити позицію. Він запропонував виступити з ініціативою провести зустріч у «нормандському форматі» принаймні на рівні міністрів закордонних справ щодо відведення сторін від лінії розмежування та виконання Мінських домовленостей. А також ухвалити законопроект №4794 про статус та соціальний захист цивільних осіб, котрі постраждали внаслідок бойових дій. За його словами, 17 тисяч цивільних осіб отримали поранення та стали інвалідами внаслідок бойових дій на Донбасі. Фракція Опоблоку також наполягає ухвалити законопроект про легалізацію видобутку бурштину та повернутися до питання тарифів за комунальні послуги й зменшити їх.

Ю. Бойко повідомив, що у листопаді минулого року лише 54% домогосподарств вчасно заплатили за газ, у грудні — 66%, тоді як рік тому населення розраховувалось на 95%. «Сталось те, про що ми попереджали, — криза неплатежів, люди не в змозі сплачувати за астрономічними тарифами», — сказав політик.


Лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко запропонував провести зустріч Президента з лідерами депутатських фракцій для публічного обговорення проекту меморандуму з МВФ. За його словами, співпраця з МВФ блокує розвиток економіки України. Ляшко назвав неприпустимим підписання нового меморандуму з МВФ, який, зокрема, передбачає підвищення пенсійного віку, скорочення соціального захисту, дозвіл на продаж сільськогосподарських земель, експорт лісу-кругляку. «Ніхто не має право таємно від українців вирішувати їхню долю», — підкреслив Ляшко. Політик також запропонував провести всеукраїнський референдум щодо підвищення пенсійного віку та продажу землі, так само як глава держави запропонував провести референдуму щодо вступу України до НАТО. При цьому Ляшко заявив, що є всі підстави підвищити пенсії для українських громадян та відновити фінансування програм соціального захисту чорнобильців, оскільки за січень нарахування до Пенсійного фонду зросли на 40%. Лідер радикалів також запропонував підвищити покарання за домові крадіжки — якщо хтось заліз до хати й вкрав у баби з дідом декілька тисяч гривень, які вони збирали на «чорний день» — мінімум 10 років ув’язнення із конфіскацією майна.


Віктор Бондар (ДГ «Відродження») запропонував заслухати в парламенті звіт в. о. міністра охорони здоров’я про перебіг медичної реформи, зокрема, створення госпітальних округів, скорочення лікарень. Адже нині невідомо, що відбудеться з районними, міськими лікарнями. Так само люди не знають, куди їм звертатися для отримання адміністративних послуг. Ярослав Москаленко (ДГ «Воля народу») висловив думку, що низка законопроектів щодо адміністративно-територіального устрою, які перебувають на розгляді у парламенті, не відповідають Конституції, зокрема, — наміри передати районним радам функції встановлення меж територій.


Фракція «Батьківщина» закликала відмовитися від «подвійних стандартів», визнати АТО війною з Росією та оголосити воєнний стан на території Донецької та Луганської областей, припинити торгівлю з окупованими територіями, прийняти закон про окуповані території. Лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко розповіла, що під час зустрічей міжнародна спільнота запитує — а де документ, у якому події на сході визнано війною? «Сьогодні не йде мова про те, як ми це назвемо, а як світ, нова влада у США та в інших країнах, де скоро відбудуться вибори, сприйматимуть такі подвійні стандарти», — сказала Тимошенко.


Лідер «Батьківщини» також запропонувала провести спеціальне закрите засідання щодо тарифів на житлово-комунальні послуги і навіть заявила про відставку уряду. «Якщо корупція на найвищому рівні продовжиться, то ніхто більше не допомагатиме Україні, — сказала Ю. Тимошенко. — Мені здається, настав час ставити питання про відставку уряду Гройсмана».


Одним із ключових питань парламенту на новій сесії стане розгляд річного звіту про виконання Державного бюджету за 2016 рік та визначення основних напрямів бюджетної політики на 2018 рік. Законодавці також визначатимуться щодо надання НАБУ права на прослуховування, ухвалення багатостраждального закону про спецконфіскацію, фінансування професійно-технічних навчальних закладів та інших важливих законопроектів.

 

Сергій Пашинський, Сергій Власенко.

 

Павло Пинзеник, Андрій Павелко.

 

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.