Голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль скерував листа керівнику Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павлові Жебрівському, у якому сказано, що філія Закарпатського обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді «Арніка» в Нижніх Воротах Воловецького району готова будь-якої миті прийняти школярів з Авдіївки на відпочинок і навчання.

— У дитячому комплексі, який ми відкрили в грудні минулого року, на Різдво вже відпочивали школярі зі Станично-Луганського району Луганської області, — зазначає Г. Москаль. — Дітям настільки сподобалося Закарпаття, що вони не хотіли повертатися. А тепер запрошуємо школярів з Авдіївки, яким забезпечимо і відпочинок з екскурсіями областю, і навчання в місцевих школах. Учні зможуть бути в нас до повного відновлення життєдіяльності Авдіївки.

Геннадій Москаль пропонує перекрити комунікації на окуповану територію, щоб змусити бойовиків припинити обстріли багатостраждального міста.

— У 2014—2015 роках, коли я очолював Луганську обласну військово-цивільну адміністрацію, наші населені пункти неодноразово опинялися в такій само ситуації, — наводить слова

Г. Москаля прес-служба Закарпатської ОДА. — І щойно бойовики перебивали наші ЛЕП, ми у відповідь перекривали воду, газ чи світло в «ЛНР». Через кілька годин їхні переговорники самі виходили на нас і гарантували повне припинення вогню до відновлення комунікацій і навіть відправляли на нейтральну територію своїх ремонтників. Ми застосовували цю тактику неодноразово. Це перевірений спосіб, який завжди діє. У кінці 2014 року, коли бойові дії на Донбасі досягали максимальної інтенсивності, а внаслідок обстрілів з «Градів», артилерії та мінометів гинули люди, руйнувалися житлові будинки і соціальні об’єкти, я завжди домагався від представників «ЛНР» письмових зобов’язань про режим припинення вогню та ремонт пошкодженої інфраструктури. Зі свого боку я погоджував режим припинення вогню з нашими військовими, що дислокувалися у відповідному секторі. Усі комунікації було відновлено силами «ЛНР».

Василь НИТКА.

Закарпатська область.

 

ТИМ ЧАСОМ

 

Двадцять тонн гуманітарної допомоги надійшло з Волині для мешканців Авдіївки. Серед вантажу — будівельні матеріали, медикаменти, продукти. Рейс спорядили в дорогу переважно представники бізнесових структур регіону. Як пообіцяв голова облдержадміністрації Володимир Гунчик, Волинь підтримуватиме Авдіївку й надалі.

 

Автомобіль перед відправленням до Авдіївки біля будівлі Волинської ОДА.

 

Максим СОЛОНЕНКО.

Фото автора.

Волинська область.

 

* * *

 

Для постраждалих мешканців Авдіївки тернополяни зібрали продукти харчування — крупи, консерви, цукор. А ще засоби гігієни, теплий одяг, медикаменти. Доправити вантаж взялися працівники Державної служби з надзвичайних ситуацій України в Тернопільській області. Влада Тернопілля запевняє, що й надалі допомагатиме жителям Донецької та Луганської областей, які зазнають агресії з боку окупантів.

Галина МИКОЛИН.

Тернопільська область.

 

* * *

 

До оперативного штабу з допомоги мешканцям Авдіївки доправили гуманітарний вантаж з усіх куточків Рівненської області. За два дні зібрали 30 тонн продуктів та бутильованої води, 8 тонн теплого одягу, предметів особистої гігієни, іграшок тощо.

Авдіївці, де є проблеми з опаленням і світлом, з Рівненщини передадуть 14 твердопаливних котлів та 4 електрогенератори. Лісівники відправили 25 кубометрів дров, фармацевти — ліків та перев’язочних матеріалів на 50 тисяч гривень.

Олександра ЮРКОВА.

Рівненська область.

 

* * *

 

За кілька днів, коли було оголошено про збір допомоги для Авдіївки, яка постраждала від ворожих обстрілів, у Хмельницькій області зібрали 30 тонн гуманітарної допомоги. До пунктів збору мешканці краю, волонтери, представники підприємств, бізнесу та різних установ приносили продукти харчування, теплі речі, одноразовий посуд, медикаменти, засоби особистої гігієни. Для проведення відновлювальних робіт зібрали будівельні інструменти та матеріали. Люди поділилися і своїми грошовими заощадженнями.

Увесь зібраний гуманітарний вантаж на Донеччину доправить команда і транспорт із Головного управління ДСНС України в області. Збір допомоги триває.

Ірина КОЗАК.

Хмельницька область.