Учора Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко взяла участь у презентації фільму UAІTV «В’язні Кремля», присвяченого незаконно заарештованому в Російській Федерації українському журналісту Роману Сущенку. Участь у заході також узяли міністри інформаційної політики та закордонних справ Юрій Стець та Павло Клімкін, гендиректор «Укрінформу» Олександр Харченко, російський адвокат Романа Марк Фейгін, дипломати багатьох країн та родина Романа Сущенка.

 

Ірина Геращенко, дружина Сущенка Анжела, донька Юлія.


Власне, продемонстрований фільм розповідає про незаконно заарештованого в Росії власного кореспондента «Укрінформу» Романа Сущенка. Історія ув’язненого журналіста розглядається в контексті ситуації з усіма українськими бранцями Кремля.
Як зауважила Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко, їй часто ставлять запитання: скільки заручників залишаються на окупованих територіях, скільки в’язнів Кремля перебувають у російських в’язницях і що робиться для їх визволення. «Насправді, говорити більше можна у двох випадках: коли операція зі звільнення вдалася і можна розповідати деталі, або тоді, коли все зірвалося і можна назвати всі речі своїми іменами. А коли ми в процесі, певні речі мають залишатися за кадром», — зауважила вона. Водночас І. Геращенко наголосила, що влада і особисто Президент докладають дуже багато зусиль для того, щоб витягти всіх наших. «Колись про це можна буде говорити відкрито», — додала вона. Крім того, політик наголосила: для того, щоб витягти наших з окупованих територій і тих, хто перебуває в Росії, потрібно докладати максимум зусиль і тиснути на Росію. «Бо ключ від в’язниці, чи це Лефортово, де сидить Роман, чи Сибір, де перебувають українці Сенцов і Кольченко, чи це наші герої, які сидять у Макіївській колонії, — у Кремлі», — наголосила перший заступник глави парламенту. Щоб усі українці були звільнені якнайшвидше, за словами І. Геращенко, потрібна солідарність зусиль усіх залучених до цих перемовин: дипломатів Мінської групи, Служби Безпеки України та наших міжнародних партнерів. Водночас парламентарій зауважила, що немає жодної міжнародної зустрічі, телефонних перемовин Президента, де б не піднімалося питання політв’язнів. Ірина Геращенко зауважила також: Росія використовує політв’язнів, щоб шантажувати світ і в такий спосіб примусити Україну, світове співтовариство закрити очі на інше. 


У свою чергу адвокат Р. Сущенка Марк Фейгін заявив, що доля Романа буде вирішена шляхом політичних переговорів, адже незалежного правосуддя в Росії немає і воно контролюється владою. «Романа звільнить не суд, а міжнародний тиск, послідовний та неухильний, який у кінцевому підсумку врятує і саму Україну», — сказав він. Марк Фейгін продемонстрував листа від кремлівського бранця, який йому вдалося винести із в’язниці. Зачитала його дочка Романа Юлія. У листі Роман Сущенко дякує всім за підтримку. А насамкінець наголошує: «Сила земного тяжіння найкраще відчувається на рідній землі, в Україні».


Під час презентації також можна було переглянути виставку фотографій Романа Сущенка, зроблених ним під час роботи власним кореспондентом державного інформаційного агентства «Укрінформ» у Франції.


ФСБ РФ наполягає, що його було затримано нібито за «проведення шпигунської акції», і називає журналіста «кадровим співробітником Головного управління розвідки Міністерства оборони України».

 

ДОВІДКОВО

Роман Сущенко працює в «Укрінформі» з 2002 року. Власним кореспондентом інформагентства у Франції — з 2010-го. В агентстві зазначають, що Сущенко має багаторічну бездоганну репутацію, а звинувачення в шпигунстві, які йому висунула Федеральна служба безпеки РФ, — це провокація. В агентстві кажуть, що на момент затримання Сущенко був у відпустці, а до Москви прибув у приватних цілях і не виконував жодних редакційних завдань.


Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.