На позачерговій сесії Вінницької облради депутати прийняли звернення до Верховної Ради і Кабміну з вимогою призупинити дію окремих пунктів постанови уряд щодо формування госпітальних округів. Документ підтримали 59 із 63 присутніх у залі обранців. Представники громад з низки районів аплодували депутатам і дякували за те, що дослухалися до вимог людей.

 

— До нас офіційно звернулися 14 районних та міських рад із проханням створити робочу групу з вивчення процесу формування госпітальних округів, — зазначила головуюча на зібранні заступник голови Вінницької облради Людмила Щербаківська. — Зроблено це на вимогу громад. У декількох районах відбулися акції протесту. Найперше людей не влаштовує поділ територій на округи, вони скаржилися на те, що ускладниться можливість добиратися до так званих кущових лікарень. Створена нами робоча група напрацювала пропозиції, які покладено в основу підготовленого звернення.


З’ясувалося, що майже кожна фракція паралельно підготувала власний проект звернень. У деяких містилася вимога звільнити з посади заступника голови ОДА Ігоря Івасюка, який відповідає за медичну реформу, та керівника департаменту охорони здоров’я Людмилу Грабович. Після тривалих дискусій оголосили перерву. Під час неї у кулуарах домовилися підтримати документ, напрацьований робочою групою. Зокрема, пропонують призупинити дію пунктів постанови Кабміну №932 від 30.11.2016 року «Про затвердження порядку створення госпітальних округів» до того часу, поки МОЗ не відпрацює повний пакет нормативно-правових актів щодо їх формування. Найважливіше — узгодити їх із громадськістю, органами самоврядування та виконавчої влади на місцях. Загалом у зверненні — п’ять пунктів, в одному з яких йдеться про відкликання уже поданого МОЗ проекту формування госпітальних округів на Вінниччині.


— Маховик медичної реформи вже запущено, тому я не вірю в те, що його призупинять, — каже один із депутатів, який не голосував за звернення і просить не називати його прізвище. — Наскільки мені відомо, більшість областей уже визначилася з округами і подала їх у МОЗ. А що в нас не зуміли підійти до цього питання в інтересах людей, то який стосунок до цього має Київ? Людей збурило те, що центри госпітальних округів визначили таким чином, що добратися до них буде проблемно. Вони проти закриття районних лікарень, чи скорочення їхніх функцій. Ці питання також мають вирішуватися на місцях, а не в столиці.

Вінницька область.