Уже втретє протягом двох останніх тижнів на Сумщині стався порив нафтозабірного колектора. Як і в попередніх випадках, про які вже повідомляв "Голос України", причиною надзвичайної ситуації виявилася "дірява" труба в Охтирському районі.

 

Цього разу "чорне золото", яке витекло з нафтопроводу, зіпсувало майже три сотки сільськогосподарської землі на території Кардашівської сільради. На видобутку енергоносіїв заробляє підприємство "Охтирканафтогаз", і саме воно за наслідки своєї діяльності мало б нести не лише матеріальну та правову, а й моральну відповідальність. Натомість нафтогазовидобувники не поспішають навіть повідомляти про випадки поривів. Принаймні у Державній екологічній інспекції на Сумщині про останню надзвичайну подію дізналися не від підприємства-винуватця, а "від третіх осіб". Порив стався рано-вранці, але екологам повідомили про нього пізно ввечері, і тому вони виїхали на місце події лише наступного дня.

 

Наслідком трьох поривів на нафтопроводі стало виведення з ладу більш як гектара ріллі. Надовго чи назавжди, поки що незрозуміло. Дослідження, виконані фахівцями у місцях розливу "чорного золота", та взяті там проби землі виявили значне перевищення допустимих норм концентрації нафтопродуктів. Підраховуються матеріальні збитки від забруднення. За словами начальника Державної екологічної інспекції в Сумській області Геннадія Базарова, проби землі на аналіз візьмуть ще раз, коли розтане сніг.

 

Після третього пориву на ситуацію різко відреагували в Сумській облдержадміністрації.

 

-- Так знущатися над Сумщиною, як це роблять НАК "Нафтогаз" і ПАТ "Укрнафта", є просто неподобством, -- коментує очільник регіону Микола Клочко. -- Коли ми звертаємось до них із пропозицією долучитись до соціально-економічного розвитку територій, де видобуваються енергоносії, одержуємо лише відмови.

 

Голова облдержадміністрації нагадав також про скасування НАК "Нафтогаз" результатів тендерів на реконструкцію вітчизняної ГТС, які виграло Сумське машинобудівне науково-виробниче об'єднання. Позбувшись дуже серйозного державного замовлення, регіон втратив кілька мільярдів гривень. Замість цього Сумщина одержує від монополістів економічні та екологічні збитки через забруднення своїх земель.

 

М. Клочко запевнив, що ситуацію щодо поривів газопроводу на території Охтирського району детально розглянуть на засіданні колегії облдержадміністрації. Перед цим обставини справи та її наслідки ретельно вивчить спеціально створена комісія. Обов'язково буде підготовлено звернення до Президента і Кабінету Міністрів, адже три поспіль випадки забруднення землі без жодних висновків з боку забруднювача -- це вже занадто.

 

Володимир ЧЕРНОВ.

 

Сумська область.

 

Голос України