Уже втретє протягом двох останніх тижнів на Сумщині стався порив нафтозабірного колектора. Як і в попередніх випадках, про які вже повідомляв «Голос України», причиною надзвичайної ситуації стала «дірява» труба в Охтирському районі.

 

Цього разу «чорне золото», яке витекло з нафтопроводу, зіпсувало майже три сотки сільськогосподарської землі на території Кардашівської сільради. На видобутку енергоносіїв заробляє підприємство «Охтирканафтогаз», і саме воно за наслідки своєї діяльності мало б нести не лише матеріальну та правову, а й моральну відповідальність. Натомість, нафтогазовидобувники не поспішають навіть повідомляти про випадки поривів. Принаймні, у Державній екологічній інспекції на Сумщині про останню надзвичайну подію дізналися не від підприємства-винуватця, а «від третіх осіб». Порив стався рано-вранці, але екологам повідомили про нього пізно ввечері, саме тому вони виїхали на місце події лише наступного дня.


Наслідком трьох поривів на нафтопроводі стало виведення з ладу більш як гектара ріллі. Дослідження землі виявили значне перевищення допустимих норм концентрації нафтопродуктів. Підраховуються матеріальні збитки від забруднення. За словами начальника Державної екологічної інспекції в Сумській області Геннадія Базарова, проби землі на аналіз візьмуть ще раз, коли розтане сніг.


Після третього пориву на ситуацію різко відреагували в Сумській ОДА. Очільник області М. Клочко запевнив, що ситуацію щодо поривів детально розглянуть на засіданні колегії ОДА. Перед цим обставини справи вивчить спеціально створена комісія. Обов’язково буде підготовлено звернення до Президента і Кабінету Міністрів, адже три поспіль випадки забруднення землі без жодних висновків з боку забруднювача — це вже занадто.

Сумська область.