Щойно трудові колективи херсонських лікарень та пацієнти відійшли від спроби міської влади ліквідувати районні стоматологічні поліклініки та пологові відділення («Голос України» про це писав), як чиновники вже підготували їм новий сюрприз. Управління охорони здоров’я Херсона надіслало до профільної комісії міськради чергову пропозицію з «реформування». У листі № 01-12/01-02/122 від 2 лютого нинішнього року депутатів закликають до «подальшого урегулювання медичної допомоги». «Урегулювання», на думку управління, має полягати у «створенні єдиної лабораторії для досліджень» та «організації системи харчування пацієнтів на базі єдиної кухні з подальшим довезенням готової продукції до лікувально-профілактичних закладів». Тобто, у разі ухвалення цієї «привабливої» пропозиції для здачі аналізу крові чи сечі херсонці змушені будуть їхати через усе місто до єдиної лабораторії. А готову їжу, навпаки, розвозитимуть з однієї кухні до лікарень і пологових будинків замість того, щоб готувати її безпосередньо на місцях.

Комісія Херсонської міськради з питань медицини, соціального захисту населення та охорони навколишнього середовища із листом ознайомилася. Але єдиної думки депутати не сформували, пообіцявши провести обговорення спірних (м’яко кажучи) ініціатив. Та коли хтось з них передав документ журналістам для оприлюднення в Інтернеті, у соціальних мережах здійнялася хвиля обурення. Городяни сумно іронізують, що незабаром пацієнти отримуватимуть холодну їжу і «гарячі» черги у єдиній лабораторії на все місто, створеній заради економії бюджетних коштів. Утім, пристрасті тільки починають розгоратися: адже ще не всі херсонці зрозуміли, які наслідки для них матиме чергова «оптимізація». Сумніви у її доцільності вже виникають навіть в управлінців від медицини, тільки вищого рангу.

— Я не розумію, як обіди чи вечері для породіль та малечі з дитячих відділень возитимуть через усе місто у мороз чи спеку, і як у таких умовах буде дотримано санітарні норми і температурний режим, — здивований директор департаменту охорони здоров’я Херсонської ОДА Віктор Короленко.

Працівники районних лікарень, своєю чергою, зазначають, що ідея готувати їжу деінде і потім транспортувати її через усе місто  — відірвана від життя. Адже на шлях від кухні до лікарні можна витратити кілька годин. Узимку за цей час суп та каша навіть у термосах вистигнуть. Пацієнтам із хворим шлунком такі «делікатеси» на користь не підуть. Влітку на півдні спека, тож, щоб їжа не псувалася, потрібні уже не тільки термоси, а й термобудки. А їх придбання чи оренда — додаткові витрати. Тому навряд чи варто заради уявної економії наражатися на незручності й додаткові витрати — і знову-таки за рахунок платників податків, застерігають експерти.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

Херсон.