На цьому наголосила заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд під час круглого столу «Повноваження німецьких депутатів щодо контролю уряду Федеративної Республіки Німеччина: напрацювання для реформи Верховної Ради України».

 

Оксана Сироїд.

 

Габріеле Бауманн.


— Значні суми витрачаються на посилення обороноздатності, але вже третій рік поспіль неможливо дізнатися, на що саме йдуть гроші», — сказала О. Сироїд. У нашій країні, за її словами, оборонний кошторис завжди зазначався двома десятками табличних лінійок, тоді як у США, наприклад, військовий бюджет займає 160 сторінок. Схожа ситуація і в Німеччині


«Суспільство стає дедалі вимогливішим до законодавчого органу влади, — наголосила вона. — Люди стежать за тим, на-скільки представники влади відкриті, яка в них зарплата, як витрачають свої кошти тощо. І це велика допомога для всіх, хто хоче змінити роботу Верховної Ради і зробити її кращою, якіснішою, прозорішою». Усе це називається контрольною функ-цією, підкреслила парламентарій, наголосивши водночас, що саме ця функція для нашої країни нині критична, все решта — похідне. Розуміння цього прийшло до О. Сироїд під час перебування на посаді заступника керівника парламенту. Однак усі дефіцити й неспроможність адекватно реагувати на виклики, за її словами, оголила війна. «Ми маємо по-інакшому ставитися до того, як працює уряд і витрачає наші кошти», — сказала політик.


А почати варто з того, як уряд збирає кошти.


Війна мала б навчити, що, не маючи дієвої функції цивільного контролю, ми приречені на неефективне управління, наголосила заступник глави парламенту. На її думку, Верховна Рада має контролювати всіх, хто приймає будь-які рішення у сфері безпеки та оборони: від командира підрозділу до Президента країни. «Доки ми не навчимося контролювати Кабінет Міністрів, наше функціонування буде сумнівним і невиправданим», — зауважила вона. Однак спочатку, на думку парламентарія, необхідно прийти до того, щоб сформувати законодавчий орган, який захоче виконувати свою контрольну функцію. Партії, на думку О. Сироїд, фактично є комерційними проектами, які заходять у парламент, щоб відробити витрачені на них гроші. Для того, щоб ситуація змінилася, необхідно таке: ефективність закону про фінансування політичних партій, нова виборча пропорційна система за відкритими списками, нове сприйняття політичних партій (їх не може бути три сотні), незалежні медіа. Без цього контролююча функція парламенту залишатиметься нереалізованою ще тривалий час.


Намір провести такий круглий стіл виник, як і багато цікавих ідей, у неформальному спілкуванні, наголосив директор програми USAІD РАДА Ігор Когут. «Ми побачили, що дуже багато чого можна запозичити з того, як працює німецький Бундестаг, і хотіли б у рамках одного з проектів нашої програми, який стосується роботи парламентаріїв в округах, організувати обмін на рівні народних депутатів і помічників», — сказав він.


Очільниця Представництва Фонду Конрада Аденауера Габріеле Бауманн наголосила на необхідності протягом цього року ще більше уваги приділяти питанням парламентаризму. Далеко не всі громадяни розуміють, що таке демократія, сказала вона, і це стосується не тільки України, а й Німеччини, США та багатьох європейських країн. На цьому тлі відбувається підміна понять демократії та популізму. Тому серед населення вестимуть роз’яснювальні роботи, які дадуть їм змогу більше дізнатися про свої права та можливості.

 

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.