У Верховній Раді відбувся круглий стіл на тему: «Угода про вільну торгівлю з Канадою: нові горизонти для України». Цю угоду було підписано під час минулорічного офіційного візиту Прем’єр-міністра Канади Джастіна Трюдо до України, тож сьогодні в парламентах України та Канади триває процес її ратифікації.

 

Відкриваючи обговорення, голова Комітету Верховної Ради у закордонних справах Ганна Гопко назвала Угоду про вільну торгівлю з Канадою одним із важливих кроків для поглиблення економічної співпраці і розвитку торговельних можливостей між двома країнами та підкреслила, що ратифікацію угоди планується завершити ще цього місяця. Подякувавши канадському уряду за військову, гуманітарну та технічну допомогу, яку він надає Україні, а також за його принципову позицію щодо Росії як держави-агресора, Ганна Гопко також висловила сподівання, що Угода про вільну торгівлю стане стимулом для підписання ще одного документа — про україно-канадську військово-технічну співпрацю.


Перший віце-прем’єр-міністр — міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів у свою чергу відзначив, що після того, як законопроект про ратифікацію Угоди про вільну торгівлю між Україною та Канадою пройшов успішний розгляд у комітетах Верховної Ради, є всі підстави очікувати на однозначно позитивне голосування у сесійній залі. Підкресливши, що ратифікації цієї угоди очікує бізнес, С. Кубів поділився особистою історією про те, як під час візиту до Канади йому подарували баночку меду, а коли він її нещодавно відкрив, то побачив напис «Україна — територія меду». «Я був приємно здивований», — сказав перший віце-прем’єр і додав, що згодом від Торгового представника України Наталії Микольської дізнався, що це й не дивно, бо за 11 місяців минулого року до Країни Кленового Листя нашого меду було експортовано на понад мільйон канадських доларів. «Ринок Канади — це велика надія і велика перспектива та можливість диверсифікації ринків для експорту українських товарів», — наголосив С. Кубів.


За словами Торгового представника України Наталії Микольської, підписана угода містить чимало преференційних для нашої держави умов, зокрема, 98 відсотків товарів українського походження отримають доступ до ринку Канади без сплати мита.

На її думку, хоч сьогодні наш експорт до Канади має позитивні тенденції та за 11 місяців 2016 року становив 26,2 мільйона доларів США, проте ця цифра навіть близько не відображає нашого потенціалу. «Чому Канада важлива для нас? Тому що у 2015 році вона імпортувала товарів на 419,3 мільярда доларів США, або по 12 тисяч доларів США на одного жителя країни. Тож ринок імпорту Канади дуже й дуже великий», — підкреслила Н. Микольська та зауважила, що Угода про вільну торгівлю не тільки значно збільшує можливості для наших експортерів, але й надасть доступ до державних закупівель Канади на рівні з канадським бізнесом.


Посол Канади в Україні Роман Ващук також висловив думку, що ратифікація Угоди про вільну торгівлю між Україною та Канадою допоможе збільшити взаємну торгівлю на 100—150 відсотків.


«Очікуємо на ратифікацію угоди Верховною Радою України вже в лютому та завершення ратифікації в парламенті Канади у березні цього року», — зазначила наприкінці обговорення Г. Гопко та висловила переконання, що український бізнес зможе ефективно скористатися всіма її можливостями.