У Верховній Раді експерти Інституту суспільно-економічних досліджень (ІСЕД) презентували вісім державницьких пріоритетів для України на поточний рік. Зокрема, це зовнішня політика, ефективне врядування, економічний розвиток, публічні фінанси та фіскальна прозорість, регіональна, соціальна і житлова політика та енергетична безпека. Захід організувала голова парламентського Комітету у закордонних справах Ганна Гопко. Участь у круглому столі брали народні депутати, урядовці, Уповноважений Президента з прав дитини, представники Київської міської державної адміністрації, експерти, науковці.


Ганна Гопко висловила сподівання, що тиск, який здійснює громадянське суспільство на парламент, дасть змогу законодавчому органу працювати ефективніше.


«Успішна зовнішня політика, за яку я відповідаю у Верховній Раді, неможлива без ефективної внутрішньої політики. Сильна армія, зростання економіки, енергетична незалежність, соціальна справедливість, забезпечення захисту прав соціально вразливих верств населення тощо — це ті пріоритети, які в комплексі дадуть можливість Україні бути суб’єктом на різних перемовинах. Тому що із сильними рахуються, до них прислухаються, і тоді ніхто не дозволить собі вести переговори про Україну без її участі», — зазначила вона.


Перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань фінансової політики і банківської діяльності Михайло Довбенко запропонував у вищезгаданому переліку передбачити стимули для економічного розвитку. Зокрема, це може бути часткова компенсація відсоткової ставки за кредитами, які спрямовуються на експорт продукції. І залежно від того, яка питома вага доданої вартості, таку частку відсоткової ставки можна було б компенсувати.


«Для того, щоб дати економічний поштовх, треба запустити державні цільові програми, приміром, щодо виготовлення і закупівлі в розстрочку для міст автобусів, тролейбусів, трамваїв, комерційного придбання і будівництва житла економ класу, розвитку літакобудування тощо. На жаль, у березні 2014 року Кабмін припинив будь-яку програму, а вони сьогодні дуже потрібні», — підкреслив парламентарій.


Народний депутат від фракції «Народний фронт» Олександр Кірш вважає, що серед пріоритетів обов’язково має бути пенсійна реформа. «Без неї не можна знизити податкове навантаження на заробітну плату, а розповіді про публічні фінанси, фіскальну прозорість, економічний розвиток будуть порожнім звуком. Тому, якщо її не буде в цьому році, на країну очікує соціально-економічний колапс», — зазначив він.


У свою чергу Уповноважений Президента з прав дитини Микола Кулеба розповів, що спільно з урядом та ІСЕД була розроблена Національна стратегія реформи закладів інституційного догляду та виховання дітей. «Сподіваюся, цього місяця відбудеться Національна рада реформ під головуванням Президента, де представимо стратегію. Будемо очікувати від уряду відповідного плану дій, принаймні до літа, для того, щоб розпочати реформування інтернатів», — сказав Микола Кулеба.


Голова правління ІСЕД Анатолій Максюта зауважив: «Успіх у реалізації наших завдань залежатиме від того, наскільки точно й об’єктивно визначимо виклики та наскільки швидко перетворимо їх на нові можливості для України та її громадян.

Суспільству потрібен діалог щодо формування порядку денного на 2017 рік і середньострокову перспективу, виходячи із глобальних викликів і низки критичних внутрішніх проблем».