Під час роботи над новим виборчим законодавством наполягатимемо на запровадженні гендерної квоти на перегонах до парламенту. Про це заявила Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко під час презентації Альтернативної доповіді Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Валерії Лутковської про стан виконання Конвенції ООН про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок.

 

Валерія Лутковська, Ірина Геращенко, Ірина Суслова.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.
 

Ірина Геращенко відзначила, що протягом останніх років у нашій країні дедалі більше жінок беруть участь у політиці. «Хоча рівень їх представництва в українському парламенті ще не досяг загальноєвропейського, але наявна відповідна позитивна динаміка як на національному рівні, так і в органах місцевого самоврядування. Це стало можливо завдяки гендерній квоті (не менш як 30 відсотків осіб однієї статі від загальної кількості кандидатів у списку), яка була внесена в Закон України «Про місцеві вибори» у 2015 році», — зауважила Перший заступник Голови Верховної Ради.


Одним із пріоритетних напрямів роботи парламенту, за її словами, залишається ратифікація Стамбульської конвенції Ради Європи про запобігання та боротьбу з насильством щодо жінок та домашнім насильством в Україні.


«Прикро, що восени деструктивна позиція деяких депутатів, серед яких були і члени української делегації в ПАРЄ, завадила ратифікувати Стамбульську конвенцію, що є одним із ключових документів Ради Європи у сфері гендерної рівності. Але ми з колегами продовжуємо наполегливо працювати в напрямі ратифікації Конвенції, яка стане важливим кроком до захисту жінок від насильства та дискримінації. Також потребуємо підтримки громадських організацій», — підкреслила вона.


Крім того, перший заступник глави парламенту відзначила зростання ролі осіб прекрасної статі у сфері миротворчої діяльності в умовах конфлікту на сході України.


«Під час поїздок ми з колегами відвідуємо військові частини, де спілкуємося з жінками. Розуміємо, що ще є багато проблемних питань, над якими потрібно працювати. Зокрема, поліпшення соціально-побутових умов сприяло б збільшенню контрактників», — сказала Ірина Геращенко.


Перший заступник Голови Верховної Ради подякувала секретаріату Уповноваженого Верховної Ради з прав людини за підготовку Альтернативної доповіді. Вона наголосила, що дані про ключові досягнення та експертні рекомендації є особливо корисними напередодні 61-ї сесії Комісії ООН зі становища жінок, де Україна презентуватиме здобутки у сфері гендерної рівності.


Народний депутат від фракції Блоку Петра Порошенка Ірина Суслова висловила сподівання, що законопроект, який запроваджує гендерні квоти на перегонах до Верховної Ради, буде ухвалено. До того ж, уважає вона, треба ввести юридичні санкцій за недотримання квот. Парламентський Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин запропонував внести відповідні зміни до вищезгаданого законопроекту під час розгляду його у другому читанні.

 

ЦИФРА

Станом на перше листопада 2016 року військову службу пройшли майже 18,5 тисячі жінок, із них понад 2,4 тисячі — офіцери, 1,2 тисячі — прапорщики, майже 2 тисячі — сержанти, понад 11 тисяч — солдати. Більш як дві тисячі жінок отримали статус учасника бойових дій. У Збройних Силах України, силових структурах працюють майже 32,5 тисячі представниць прекрасної статі.