Центральна виборча комісія призначила вибори голови і депутатів Бокіймівської об'єднаної територіальної громади (Млинівський район Рівненщини) на 30 квітня цього року. До складу цієї громади увійдуть населені пункти Бокіймівської, Війницької, Вовницької, Смордвівської і Хорупанської сільських рад.

 

Схоже, що жителі Аршичина і Пекалова, що входять до Хорупанської сільради, готові боротися за інші розклади в майбутній ОТГ: нещодавно 41 житель цих населених пунктів звернувся до голови Млинівської селищної об'єднаної територіальної громади Дмитра Левицького з проханням розглянути питання про приєднання сіл саме до Млинівської ОТГ. Люди аргументують свою позицію тим, що Аршичин і Пекалів межує з Млинівською громадою, села знаходяться від центру громади за кілометр-півтора, а віддаль до центру майбутньої Бокіймівської громади – близько двох десятків кілометрів.

 

Хоч би як, але на мапі Млинівського району вимальовується серйозна проблема, однак як її розв'язати? Вибори у Бокіймівську ОТГ призначені, тож ЦВК ,очевидно, не стане їх відміняти. З іншого боку, як розуміти звернення 41 жителя: чи висловлюють вони думку всіх аршичинців і пекалівців? Очевидно, що з такими намірами слід було визначитися значно раніше.

 

Водночас у Млинівській ОТГ не збираються ігнорувати клопотами своїх сусідів. Однак,щоб знайти вихід із цього гострого кута, слід спиратися на правові підстави. Тож у селищній раді будуть вдячні за консультації з цього питання. Якби була ухвалена правова норма, що населені пункти однієї сільської ради, зважаючи на об'єктивні причини, можуть входити до різних об'єднаних територіальних громад, то в пошуках прийнятного рішення для аршичинців і пекалівців поставити крапку було б не важко. А поки що лише ставимо знак питання.

 

Віталій ТАРАСЮК.

 

Млинів Рівненської області.

 

КОМЕНТАР ФАХІВЦЯ:

 

– Оскільки ЦВК вже оголошено про вибори, то зворотнього шляху немає, – коментує ситуацію директор Центру розвитку місцевого самоврядування у Рівненській області Руслан Сивий. – Жителям згаданих сіл потрібно було своєчасно повідомити про своє бажання увійти до складу іншої об’єднаної територіальної громади, але вони цього не зробили. Тож час уже втрачено.