Народні депутати України з різних фракцій підписали Декларацію про наміри щодо розробки Кодексу парламентської етики, який має регламентувати поведінку в сесійній залі.


«Ми починаємо майданчик переговорів щодо підготовки такого кодексу, а доки його буде прийнято, парламентарії зобов’язалися дотримуватися принципів прозорості, уникати конфліктів інтересів, бути підзвітними громадянам, а також бути етичними у своїй поведінці, поважати права людини, — сказала на брифінгу народний депутат України Олена Сотник (фракція «Самопоміч»). — Ми, як народні депутати, маємо усвідомлювати відповідальність за кожну свою дію, слово, рішення».


Народний депутат від фракції «Блоку Петра Порошенка» Світлана Заліщук зауважила: «Коли люди дивляться на тих депутатів, які приходять до парламенту напідпитку, влаштовують у сесійній залі розбірки, демонструють свої м’язи чи нецензурно висловлюються, у них виникає питання — чи це той післямайданний парламент, якому ми доручили вирішувати нашу долю, ухвалювати європейські закони?»


«Більшість депутатів прийшли до парламенту на хвилі Майдану та європейських цінностей, однак сповідують зараз ті самі методи, як і Янукович та Партія регіонів, — додала депутат Альона Шкрум (фракція «Батьківщина»). — Ми думали, що цей парламент інший, але насправді змінилося мало що. Євроінтеграція — це не закони, не економічні норми, а насамперед -правила поведінки, гідність, доброта, взаєморозуміння, взаємоповага».


Юрій Мірошниченко (Опозиційний блок) наголосив, що правила етичної поведінки депутати мають прийняти добровільно. «Ми фактично демонструємо якість нашої країни в очах громадян і наших друзів за кордоном, — сказав він. — І якщо будемо демонструвати повагу один до одного, то зможемо і нашим громадянам передати упевненість у завтрашньому дні, якої зараз, на жаль, у багатьох немає».


Декларація відкрита до підписання для інших депутатів.