Завдяки ухваленню змін до деяких законодавчих актів України щодо добровільного приєднання територіальних громад (законопроект № 4772) уже нинішнього року в Україні може бути додатково створено 200 спроможних об’єднаних територіальних громад. Про це заявив на брифінгу в парламенті голова підкомітету з питань місцевих органів виконавчої влади та територіального устрою Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Микола Федорук (фракція «Народний фронт»).


На сьогодні в Україні вже створено 366 об’єднаних територіальних громад. При цьому парламентарій відзначив: законопроект передбачає, що об’єднання громад відбуватиметься без додаткових витрат із держбюджету на вибори чи довибори. «Це стимулюватиме реформу децентралізації, розвиток місцевого самоврядування і зробить реформи у нашій державі незворотними», — підкреслив М. Федорук.


З-поміж інших законопроектів на тему самоврядування, які розглядатиме сесія, парламентарій також відзначив зміни до законодавства щодо статусу старост, сільських і селищних голів, набуття повноважень міськими, сільськими та селищними головами, а також законопроект про службу в органах місцевого самоврядування. «Цей закон робить службу в органах місцевого самоврядування престижною, відповідальною та оплачуваною», — зауважив М. Федорук.