Центральна виборча комісія призначила вибори голови і депутатів Бокіймівської об’єднаної територіальної громади (Млинівський район Рівненщини) на 30 квітня нинішнього року. До складу цієї громади увійдуть населені пункти Бокіймівської, Війницької, Вовницької, Смордвівської і Хорупанської сільських рад.


Схоже, жителі Аршичина і Пекалова, що входять до Хорупанської сільради, готові боротися за інші розклади в майбутній ОТГ: нещодавно 41 житель цих населених пунктів звернувся до голови Млинівської селищної об’єднаної територіальної громади Дмитра Левицького із проханням розглянути питання про приєднання сіл саме до Млинівської ОТГ. Люди аргументують свою позицію тим, що Аршичин і Пекалів межують із Млинівською громадою, села розташовані від центру громади за кілометр-півтора, а віддаль до центру майбутньої Бокіймівської громади — майже два десятки кілометрів.


Хоч би там як, але на мапі Млинівського району вимальовується серйозна проблема. І як її розв’язати? Вибори до Бокіймівської ОТГ призначено, тож ЦВК, очевидно, не стане їх скасовувати. З другого боку, як розуміти звернення 41 жителя: чи висловлюють вони думку всіх аршичинців і пекалівців? Очевидно, що з такими намірами слід було визначитися значно раніше.


Водночас у Млинівській ОТГ не збираються нехтувати клопотами своїх сусідів. Однак, щоб знайти вихід із цього глухого кута, слід спиратися на правові підстави. Тож у селищній раді будуть вдячні за консультації з цього питання. Якби була ухвалена правова норма, що населені пункти однієї сільської ради, зважаючи на об’єктивні причини, можуть входити до різних об’єднаних територіальних громад, то в пошуках прийнятного рішення для аршичинців і пекалівців поставити крапку було б неважко. А поки що лише ставимо знак питання.


Млинів
Рівненської області.

КОМЕНТАР

Руслан СИВИЙ, директор Центру розвитку місцевого самоврядування у Рівненській області:


— Оскільки ЦВК вже оголошено про вибори, то зворотного шляху немає. Жителям згаданих сіл потрібно було своєчасно повідомити про своє бажання ввійти до складу іншої об’єднаної територіальної громади, але вони цього не зробили. Тож час уже втрачено.