У Сумах сталася сенсація, яка здивувала багатьох функціонерів одразу у двох середовищах: бізнесовому та спортивному. Китайська інвестиційна компанія вирішила фінансувати місцевий професійний футбольний клуб. Донедавна це робило Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання, але останнім часом економічна ситуація на підприємстві ускладнилась, і це позначилося на становищі ПФК «Суми», який опинився на задвірках Першої ліги.

Підписання важливих документів відбулось у стінах Сумської облдержадміністрації. Угоду про довгострокове співробітництво завізували голова ОДА Микола Клочко, генеральний директор Сумського машинобудівного науково-виробничого об’єднання Олексій Цимбал і представник інвестора Ліу Фулчин.

О. Цимбал одразу наголосив, що про продаж футбольного клубу поки що не йдеться. Його лише передають китайській компанії в управління на умовах співфінансування. Сумське підприємство залишає за собою фінансування витрат на проживання і харчування, забезпечення транспортом та футбольними полями для гри і тренування.

Представник інвестора на прямо поставлене запитання: «Скільки коштів вкладуть китайці в розвиток сумського футболу?» не відповів, пославшись на комерційну таємницю. Однак О. Цимбал в одному зі своїх нещодавніх інтерв’ю зазначав, що утримання ПФК «Суми» стає машинобудівному підприємству приблизно у 800 тисяч доларів на рік. Напевно, ця цифра істотно збільшиться, бо новий інвестор ставить перед собою дуже амбітні плани, про які скажемо нижче.

Тренуватиме команду відомий у минулому футболіст, а нині не менш відомий спортивний функціонер Володимир Лютий.  Спортивним директором клубу призначено Ільгара Набієва — колишнього азербайджанського футболіста і підопічного вже тренера В. Лютого. Власне, багато в чому саме завдяки І. Набієву й відбувся футбольний проект у Сумах, бо після завершення кар’єри гравця він організував спільний будівельно-інвестиційний бізнес із партнерами з Піднебесної.

Поставлено завдання — вже нинішнього грального сезону переміститись із «хвоста» Першої ліги хоча б на шосту позицію. Від цього команду станом на сьогодні відділяє 13 очок турнірної таблиці. Через кілька років ПФК «Суми» має грати у Прем’єр-лізі і перейти на повну самоокупність. За словами В. Лютого, формуючи новий склад команди, надаватимуть пріоритет місцевим гравцям.

Голова облдержадміністрації Микола Клочко повідомив про створення в Сумах спортивного інтернату, пріоритетною дисципліною в якому буде футбол. До роботи з дітьми залучать видатного земляка — колишнього головного тренера національної збірної з футболу Михайла Фоменка.

Володимир ЧЕРНОВ.

Сумська область.