Якість газу з різних точок відбору перевіряли днями в присутності представників ЗМІ та громадськості. Результати лабораторних аналізів засвідчили, що в усіх пробах основний показник якості газу — калорійність — на Рівненщині на 8—9% перевищує вимоги державного стандарту. До речі, за даними Держстандарту, калорійність природного газу, що надходить споживачам, має бути не менш як 7600 ккал/м куб. Що вище калорійність, то менший обсяг блакитного палива необхідно витратити споживачу для буденних потреб.

«Нарікання споживачів на нібито неякісний газ найчастіше пов’язані з технічним станом самих котлів, колонок та інших газових приладів, — пояснив головний метролог ПАТ «Рівнегаз» Олексій Тарасюта. — Горіння газу може погіршитися навіть через герметично закриті пластикові вікна в приміщенні. Щоб спалити, наприклад, 1 куб. м газу, необхідно 10 куб. м повітря».

Присутні на замірах переконалися, що будь-яке втручання у герметичну систему газопроводів з метою розбавлення палива є технічно та фізично неможливим. Маніпулювати складом газу «Рівнегаз» не може, оскільки газорозподільча система є герметичною і втручання в її роботу, а тим паче закачування повітря, вибухонебезпечне. Розвести газ азотом чи іншими негорючими газами технологічно дуже складно та економічно невигідно, оскільки чистий азот (без домішок вибухонебезпечного кисню) коштує значно дорожче, ніж природний газ.

Вікторія ЛЕВЧУК,
фахівець із зв’язків з громадськістю та пресою ПАТ «Рівнегаз».