«Разом із міністром закордонних справ Литви Лінасом Лінкявічюсом, послом Литви в Україні Марюсом Януконісом і колегою Іриною Луценко відвідали Авдіївку. Дуже важливо, коли представники ЄС на власні очі переконуються в жахливих наслідках війни, розв’язаної росіянами проти України. Пан Лінас навесні 2016-го був у Широкиному, нині разом із колегами він побачив зруйновані будинки, обстріляну школу № 2, де працював пункт гуманітарної допомоги і де загинув представник ДСНС, побував на пунктах обігріву і на Авдіївському коксохімічному заводі, який уже на 25 відсотків відновив свої потужності, свою роботу. Також із міністром були литовські волонтери і представники неурядових організацій, які надають велику гуманітарну допомогу Україні і Донбасу»,  повідомляє на своїй сторінці у Фейсбуці Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко.

 

Справа наліво: Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко, керівник військово-цивільної адміністрації Авдіївки Павло Малихін, директор школи №7 Людмила Полянська, міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс.

 

Міністр Лінкявічюс налаштований розповісти все, що він побачив, своїм колегам — міністрам закордонних справ країн—членів ЄС. Ці свідчення, ця інформація з перших уст є безцінною в дискусії щодо санкцій проти РФ, в донесенні правди і країнам ЄС, і країнам НАТО.


Поїздки на Донбас завжди емоційні і приносять несподівані знайомства. Весь світ знає фото авдіївської розтрощеної багатоповерхівки з муралом-портретом шляхетної літньої українки. Це зображення Марії Марченко, вчительки української мови Авдіївської середньої школи № 6, яка 52 роки вчить дітей любити Україну, яка й досі працює у школі. Серед її випускників є дуже відомі журналісти, науковці, всі вони — з Донбасу. Пані Марія і досі живе в розтрощеній п’ятиповерхівці поряд із цією розбитою дев’ятиповерхівкою, не хоче виїжджати з рідного міста, і кожну ніч разом з іншими двадцятьма родинами, що не виїхали з того рідного будинку, проводить на першому поверсі (в підвал не спускаються, там привалило людей...). Ії чоловіка поранило і нині він у лікарні імені Мечникова в Дніпрі. Сьогодні ми познайомилися з пані Марією, вона чудова.


А ще побували в середній школі. Діти зробили і передали міністру велике серце для Президента Литви Далі Грібаускайте — з любов’ю з України і з української Авдіївки.


Місто майже два тижні було без світла і води, сьогодні тут мінус 12 градусів. Авдіївка потихеньку оговтується від жаху, продовжуються ремонтні роботи, світ і вода (холодна) вже є, гарячої не було з 2015 року, бо не дають провести ремонтні роботи в сірій зоні.


Під час обстрілів наприкінці січня — на початку лютого постраждало майже 300 приватних будинків, і Авдіївка дякує всій Україні за надіслані будматеріали.


Звичайно, ми не могли не зустрітися з нашими героями-військовими. Подякували героїчній 72-й бригаді. В Іри Луценко два дні тому був день народження і вона попросила колег і друзів подарувати їй безпілотник та інші важливі для армії речі. Сьогодні з радістю передали все це керівництву 72-ї бригади. Хлопці, дякуємо вам і пишаємося вами.

 

Авдіївка. Промзона. Молодший лейтенант 72-ї бригади Сергій Березюк, кадровий військовий, на війні з вересня 2014 року. Поруч солдат 81-ї бригади Олег Мазур.


Фото Олександра КЛИМЕНКА.