«Коли почалася війна, головною опорою української державності стали волонтери. Нині вони продовжують підтримувати українську армію, намагаються й далі бути оплотом патріотизму, захисту інтересів держави. Але є непоодинокі випадки, коли волонтери, діючи в інтересах державності, патріотизму, захисту прав бійців АТО, не можуть домогтися якоїсь елементарної справедливості». На цьому під час брифінгу наголосив Віктор Романюк з фракції «Народний фронт».


Яскравим прикладом цього, за його словами, є діяльність волонтерів на Одещині. Понад рік вони ходять усіма колами пекла, намагаючись власними зусиллями і коштами створити реабілітаційний центр. Розташовуватися він має на території покинутого військового містечка, що належить Державній прикордонній службі.


«Вони 38 разів зверталися до Державної прикордонної служби для того, щоб покинуте містечко, майже повністю зруйноване, могли перетворити на центр підтримки бійців АТО. Проте не можуть отримати навіть чіткої відповіді від прикордонників», — зауважив депутат.


Деталі справи розповів Володимир Станков, голова громадської організації «Придунайський центр соціально-психологічної реабілітації «Прикордонник». За його словами, громадська організація підписала угоду з однією з військових частин ДПС щодо створення реабілітаційного центру. Але через три місяці виникли питання юридичного характеру.


«Можливо, це був недогляд із нашого боку. Але ми звернулися до Державної прикордонної служби щодо зміни форми угоди, — додав В. Станков. — Майже рік ми намагаємося пояснити адміністрації ДПС, чому потрібно змінити форму цієї угоди».

Громадська організація не просить передавати їм право власності на землю, вона й надалі залишатиметься у ДПС. «Ми просто хочемо гарантії того, що цей об’єкт після реконструкції використовуватиметься як реабілітаційний центр строком не менш як 10 років», — роз’яснив він. Звертаючись до голови ДПС, В. Станков закликав його нарешті сісти за стіл переговорів і чітко вирішити у правовому полі цю проблему.