«Хочемо утеплити будинок, щоб хоч трохи зменшити суми в платіжках. Але коштів на термомодернізацію всього будинку не вистає. Чи можна розраховувати на допомогу від місцевої влади у вирішенні цього питання?»


Наталія КОВАЛЕНКО.


Київ.


Заступник голови Київської міської державної адміністрації Петро ПАНТЕЛЕЄВ:

 


— Мешканці багатоповерхівок можуть істотно зменшити суми у платіжках, але це повністю залежить від їхньої власної активності — готовності створити об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ), провести термомодернізацію будинків і встановити прилади обліку.


Нині діє низка програм, які відшкодовують витрати на заходи з утеплення будівлі та оновлення інженерних систем. Згідно з однією з них, місто надає гранти в розмірі 70 відсотків на енергозбереження. Така програма діє вже третій рік і цьогоріч уперше розповсюджується на багатоповерхівки, в яких не створено житлово-будівельного ко-оперативу чи ОСББ. Тобто сьогодні будь-яка будинкова громада в Києві може отримати гроші на енергозбереження.


На ці потреби в міському бюджеті на 2017 рік передбачено 40 мільйонів гривень. Це вдвічі більше, ніж торік. Уже відчуваємо попит на таку допомогу суспільству, тому прийматимемо рішення про збільшення фінансування. Що швидше будинкові громади зрозуміють, що не можна стояти осторонь від проблем енергозбереження в оселях, то швидше зможуть впливати на розрахунки.


Крім того, два роки тому в Києві ми започаткували комплексну програму облаштування житлових будинків лічильниками тепла. Проаналізувавши ситуацію з нарахуванням за опалення за попередні роки, сьогодні бачимо, наскільки це був правиль-
ний крок. Люди зекономили сотні мільйонів гривень.