Це станеться, якщо буде прийнято законопроект (№ 5721) Юрія-Богдана Шухевича, який зареєстровано 27 січня цього року у Верховній Раді. Народний депутат пропонує встановити кримінальну відповідальність чиновників за неправомірні рішення на користь певних осіб щодо внесення в землевпорядну документацію земельних ділянок у межах прибережних захисних смуг. Ю.-Б. Шухевич пропонує доповнити Кримінальний кодекс новою статтею 2421, яка встановлюватиме відповідальність у вигляді позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до п’яти років або обмеження волі на той самий строк, або позбавлення волі на той самий строк за порушення правового режиму використання прибережних захисних смуг.

Проте застосування цієї норми на практиці буде дещо проблематичним, оскільки в цій нормі є застереження, які, як на мене, зведуть нанівець можливість притягнення винних до відповідальності. Зокрема, автор законопроекту обмежує застосування норми обов’язковими умовами доведення факту «винесення завідомо неправомірних рішень» чиновниками про виділення землі в межах прибережних захисних смуг з одночасним доведенням у діях осіб, яким ці землі надаються, мети їх неправомірного використання. Крім цього, законопроект не поширюватиметься на осіб, які до його прийняття порушили обмеження, встановлені законодавством стосовно використання прибережних захисних смуг. Адже закон у цьому разі зворотної сили не матиме.

Нагадаємо, що прибережні захисні смуги встановлюються по берегах річок та навколо водойм уздовж урізу води (в меженний період) шириною:

а) для малих річок, струмків і потічків, а також ставків площею менш як 3 гектари — 25 метрів;

б) для середніх річок, водосховищ на них, водойм, а також ставків площею понад 3 гектари — 50 метрів;

в) для великих річок, водосховищ на них та озер — 100 метрів.

У разі крутизни схилів понад три градуси мінімальна ширина прибережної захисної смуги подвоюється.

Відповідно до сттатті 89 Водного кодексу України у прибережних захисних смугах уздовж річок, навколо водойм та на островах забороняється:

1) розорювання земель (крім підготовки ґрунту для залуження і залісення), а також садівництво та городництво;

2) зберігання та застосування пестицидів і добрив;

3) влаштування літніх таборів для худоби;

4) будівництво будь-яких споруд (крім гідротехнічних, навігаційного призначення, гідрометричних та лінійних), у тому числі баз відпочинку, дач, гаражів та стоянок автомобілів;

5) миття та обслуговування транспортних засобів і техніки;

6) влаштування звалищ сміття, гноєсховищ, накопичувачів рідких і твердих відходів виробництва, кладовищ, скотомогильників, полів фільтрації тощо.

Сергій ДЕМСЬКИЙ.