За результатами епізоотичного розслідування ветеринари встановили, що вірус АЧС у село Поліське на Березнівщині занесено з лісу. Тож в угіддях навколо населеного пункту проведуть депопуляцію диких свиней. Таке рішення прийняли на засіданні державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Рівненській ОДА.

 

«З 2015 року на Рівненщині зафіксовано сім спалахів захворювання у п’яти районах області. Тому потрібно посилити заходи біобезпеки. Адже питання профілактики вірусних захворювань серед тварин розглядається як питання економічної та продовольчої безпеки не тільки нашої області, але й країни в цілому», -- каже заступник голови Рівненської ОДА Ігор Тимошенко.

 

За словами лісівників, загалом за мисливський сезон 2016--2017 років з прилеглих до села Поліського лісових угіддях добуто більше півсотні свиней. З них відібрані проби, які здані до ветеринарних лабораторій. У результаті дослідів захворювання не виявлено.

 

Тому, ймовірно, хворий дикий кабан потрапив з інших територій.

 

Тож лісівники проведуть депопуляцію диких свиней у лісі не тільки навколо Поліського, а й в цілому Березнівському районі. Відстрілювати тварин будуть і в угіддях Корецького, Гощанського, Костопільського та Рівненського районів. Депопуляцію проводитимуть не тільки під час карантину, а й мисливського сезону 2017--2018 років.

 

За словами начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області Володимира Лазарчука, у селі Поліське продовжують роботу над ліквідацією спалаху вірусу. Так, ветеринари обійшли майже 350 індивідуальних господарств, вилучили 20 свиней. Провели дезинфекцію приміщень у близько півсотні дворів, заборонили торгувати свининою.

 

На виїзді з населеного пункту працюють три ветеринарно-поліцейські пости.

 

Тетяна ПАНАСЮК.

 

Рівне.

 

Голос України