Напередодні Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав, який відзначається 15 лютого, Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко вручила відзнаки Верховної Ради воїнам-інтернаціоналістам та учасникам АТО за мужність і героїзм, проявлені під час виконання бойових завдань.

 

Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко, народний депутат України Сергій Куніцин з воїнами-інтернаціоналістами та учасникам АТО.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
 


«Комісія Верховної Ради, яка займається питаннями нагородження, прийняла рішення вшанувати і нагородити десятки наших побратимів, котрі пройшли службу в Афганістані. Для мене велика радість і честь від імені парламенту зустрітися з вами, вітати вас», — сказала Ірина Геращенко.


За її словами, нині дуже багато афганців передають свій досвід солдатам в АТО.


«Ми хочемо подякувати вам за те, що весь досвід, який ви отримали на чужій війні, сьогодні передаєте нашим воїнам або безпосередньо берете участь у захисті суверенітету і територіальної цілісності України», — зазначила Перший заступник глави парламенту.


Вона розповіла, що через афганську війну пройшло понад 160 тисяч осіб, серед яких є народні депутати. На сьогодні 100 тисяч українців є учасниками бойових дій в Афганістані та 2,5 тисячі членів сімей загиблих військовослужбовців-афганців проживають в Україні.


«Ці родини, насамперед, потребують соціального захисту і підтримки. Ми знаємо про ці проблеми. Уже доопрацьовані зміни до відповідного законодавства. Як мене поінформував голова профільного комітету, на 22 лютого 2017 року в комітеті заплановано розгляд змін до закону про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту щодо надання членам сімей загиблих, в тому числі в Афганістані, пільг без урахування середньомісячного сукупного доходу родини», — зауважила Ірина Геращенко та додала, що через непросту ситуацію в країні економічні питання вирішуватимуться крок за кроком.


Народний депутат від фракції «Блок Петра Порошенка», голова Всеукраїнської асоціації ветеранів Афганістану і АТО Сергій Куніцин повідомив, що 21 грудня асоціація підписала меморандум про співпрацю з Міністерством соціальної політики.
«З міністром соцполітики Андрієм Ревою домовилися про те, що всі рішення, які стосуються ветеранів Афганістану і АТО, уряд прийматиме за погодженням з членами асоціації», — підкреслив парламентарій.


***


Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко в коментарі журналістам нагадала, що завтра у Мінську відбудеться засідання тристоронньої контактної групи і чотирьох робочих підгруп. За її словами, основна тема обговорення — безпекова ситуація на Донбасі.


«Ключовим для України є питання кордону. Тому на кожній мінській зустрічі, всіх підгрупах порушуємо тему створення ще однієї підгрупи, яка займатиметься передачею контролю над україно-російським кордоном українській стороні. Адже поки не отримаємо над 400 км кордоном контроль, не зможемо говорити про безпекову ситуацію ані в Україні, ані в ЄС», — сказала Ірина Геращенко.


Перший заступник глави парламенту зазначила, що для гуманітарної підгрупи ключовим залишається питання звільнення заручників. Вона повідомила, що, згідно зі списками СБУ, на території Донецької та Луганської областей у заручниках перебувають 109 наших громадян. «Бойовики підтверджують наявність 47 затриманих, але знаємо про місце знаходження ще 15 осіб. Ми про це їм щоразу говоримо. Так само вимагаємо дані про інших людей, де вони є, де їх ховають, або надати інформацію про їх долю», — сказала Ірина Геращенко.


Вона також додала, що у списку зниклих безвісти 485 громадян України.


«Важливо, щоб було виконано пункт Мінських угод про безперешкодний доступ міжнародних гуманітарних місій, зокрема Червоного Хреста, до окупованих територій», — підкреслила Перший заступник глави парламенту.
Також Ірина Геращенко розповіла, що екологічне питання буде основним під час засідання економічної підгрупи.


«Обстріл Авдіївки мав на меті, крім тиску на світ, і гуманітарний колапс. Росія зацікавлена в ситуації «чим гірше, тим краще» і створенні гуманітарної та екологічної катастрофи на Донбасі», — сказала вона.


Крім того, за її словами, підгрупи у Мінську порушують питання підтоплених шахт у сірій зоні та на окупованих територіях, де потрібно відкачувати воду, а також кількох великих фермерських господарств, які розташовані в сірій зоні.


«Нам не дають просто провести ремонти цих підприємств, що може викликати екологічну катастрофу. Також загрозу екології становлять і обстріли поблизу коксохімічного заводу», — наголосила Перший заступник Голови Верховної Ради.


А ще Ірина Геращенко розповіла, які питання порушуватимуть під час зустрічі у нормандському форматі глав міністерств закордонних справ у Мюнхені 17 лютого. Зокрема, українська сторона наполягатиме на першочерговості безпекового і гуманітарного блоків.


Крім того, за її словами, Україна має беззаперечні докази того, що ескалація конфлікту на Донбасі була спровокована проросійськими бойовиками і російською зброєю.


«Немає секрету в тому, що серед 40 тисяч найманців на Донбасі понад шість тисяч — кадрові російські військові», — сказала вона.


Ірина Геращенко підкреслила, що в рамках мюнхенської конференції важливим буде не тільки зустріч у нормандському форматі, а й взагалі всі міжнародні двосторонні зустрічі, які вестиме українська влада з питань анексії Криму, конфлікту на Донбасі, звільнення заручників.


Також Ірина Геращенко наголосила: Україна готова прийняти всіх політв’язнів Кремля і вирішити питання їх реабілітації. «Тепер дуже важливо, щоб Росія передала через екстрадицію Валентина Виговського. До речі, всі десять політв’язнів Кремля мають вирок. Власне, Україна в питанні їх звільнення бореться за кількома напрямками: юридичний, політичний», — зазначила вона.


За словами парламентарія, справа Романа Сущенка має повністю політичний відтінок. Він, як і інші заручники Кремля, був схоплений для того, щоб шантажувати нашу країну і світ. Тут більш жорстко має звучати голос міжнародних журналістських організацій. Ненормально, коли українські консули дуже часто не можуть потрапити до заручників Кремля», — сказала І. Геращенко.

 

ФАКТ

В Афганістані загинуло 3280 українських військових. Майже 12 тисяч афганців воювали і беруть участь в АТО. З них 200 осіб загинули, сотні поранених.