Для наших співвітчизників ключовими джерелами інформації про Крим і про збройне протистояння на Донбасі є вітчизняні, а не російські телеканали. Такі дані отримано в ході соціологічного дослідження, яке наприкінці минулого року провів Київський міжнародний інститут соціології на замовлення ГО «Детектор Медіа». Опитування проходило в 110 населених пунктах по всій території України (за винятком окупованих районів Донецької й Луганської областей і АРК).

За словами програмного директора ГО «Детектор Медіа» Романа Шутова, незважаючи на те, що десять відсотків респондентів мають вільний доступ до російських телеканалів, їм як джерелу інформації про ситуацію на Донбасі довіряють трохи більше одного відсотка українців.

Як засвідчило дослідження соціологів, доступ до російських телеканалів співгромадяни одержують завдяки супутниковій антені (79%), через Інтернет (8%), за допомогою кабельного телебачення (6%) і аналогової антени (6%). При цьому інтерес до медіа РФ серед українських споживачів інформаційного продукту (ідеться про те, що відбувається на Донбасі й у Криму) торік порівняно з попереднім знизився.

Про стан справ у нашій країні громадяни продовжують дізнаватися переважно завдяки вітчизняному телебаченню (87%). 40% опитаних орієнтуються на електронні ЗМІ. При цьому понад 40% респондентів довіряють українським телеканалам як джерелу інформації про збройне протистояння на Донбасі. Щоправда, на сході країни цей показник значно нижчий і становить трохи більше 22%.

При цьому дані дослідження показали, що українці одержують недостатньо інформації про державну стратегію щодо анексованого Криму (42%) і про плани держави стосовно окупованих територій (45%).

Підбиваючи підсумки соціологічного дослідження, його замовники зазначили, що для протидії російській пропагандистській машині вітчизняним ЗМІ необхідно радикально змінювати дискурс, пріоритети й акценти. «Мі вже давно говоримо про стратегічні комунікації, боротьбу з пропагандою. Але цифри показують, що ситуація залишається більш ніж загрозливою. Отже, робимо щось не так. Терміново необхідна робота над помилками. І часу мало. Інакше завтра це буде використано проти нас», — резюмував Роман Шутов.

Влад СЕМЕНЧУК.