На Сумщині нині становище стабільне і контрольоване. Приводу для паніки, як і жодних військових загарбницьких формувань, в області немає. Представницькі органи державної влади та органи місцевого самоврядування докладають зусиль для збереження порядку та стабільності на території області. Під посилений контроль у регіоні взято стратегічні об’єкти і державні установи. За розпорядженням керівництва, для блокування прильоту непрошених гостей тут перекрито всі злітно-посадкові смуги. На випадок спроби наземного вторгнення «братерських військових формувань» на півночі регіону загони самооборони разом із активістами від суботи патрулюють прикордонні райони і шляхи стратегічного значення.
Депутатський корпус Сумщини також підготував звернення до депутатів Бєлгородської, Курської та Брянської обласних дум щодо здійснення ними всіх можливих дій задля дотримання норм міжнародного права і принципів європейської безпеки, недопущення дестабілізації на кордоні з Сумською областю та збереження територіальної цілісності України.
У разі необхідності в регіоні будуть мобілізовані всі наявні людські і матеріальні ресурси. Нині тут фактично запроваджено передвоєнний стан: посилено охорону аеропорту і адміністративних будівель, налагоджено систему оперативного зв’язку з містами і районами.
Керівництво Сумської облради оголосило про скликання позачергової сесії.
Як стало відомо із достовірних джерел, десятки тисяч сумчан готові записатися у добровольці і зі зброєю в руках стати на захист Вітчизни.