Футбол. Після тривалої перерви поновлено події в головному клубному євротурнірі — Лізі чемпіонів. 14 лютого відбулися два перші матчі 1/8 фіналу.


***


«Бенфіка» (Португалія, Лісабон) — «Боруссія» (Німеччина, Дортмунд). 1:0. Гол: Мітроглу, 48. На 58-й хвилині Обамеянг не реалізував пенальті (воротар).


«Бенфіка»: Едерсон, Луїзао, Лінделеф, Елізеу, Семеду, Фейса, Каррільо (Аугусто, 46), Сальвіо, Сільва (Черві, 67), Мітроглу (Гіменес, 75), Піцці. Тренер — Руй Віторія.


«Боруссія»: Бюркі, Бартра, Геррейру (Кастро, 82), Дурм, Папастатопулос, Піщек, Шмельцер, Ройс (Пулішич, 82), Вайгль, Обамеянг (Шюррле, 62), Дембеле. Тренер — Томас Бугель.


Рефері — Нікола Ріццолі (Італія).


Лісабон. «Ештадіу да Луш». 55 124 глядачі. 14 градусів.


Приголомшливим за емоційністю видався цей поєдинок у столиці Португалії. Дортмундці явно прибули до Лісабона по перемогу й цілком заслуговували на неї, але в підсумку не здобули навіть нічиєї.


Ну, а господарям досягти успіху допомогли кілька факторів: гранична командна самовіддача, гольове відчуття Костаса Мітроглу (забив 13-й м’яч у 13 зустрічах) та видатна гра воротаря Едерсона («Бенфіка» в рідних стінах не пропускає протягом 383 хвилин).


Такий результат — хоч і мінімальна, але перемога без пропущеного м’яча — залишає певні шанси для «Бенфіки». Хоча в цій парі, як і раніше, нічого не зрозуміло.


***


ПСЖ (Франція, Париж) — «Барселона» (Іспанія). 4:0. Голи: Ді Марія, 18, 55, Дракслер, 40, Кавані, 72.


ПСЖ: Трапп, Кімпембле, Маркіньос, Меньє, Курзава, Верратті (Нкунку,69), Ді Марія (Моура, 61), Матюйді, Дракслер (Пасторе, 86), Рабйо, Кавані. Тренер — Унай Емері.


«Барселона»: тер Штеген, Піке, Альба, Умтіті, Бускетс, Іньєста (Ракітич, 72), Роберто, Гомеш (Рафінья, 58), Суарес, Мессі, Неймар. Тренер — Луїс Енріке.


Рефері — Шимон Марчиняк (Польща).


Париж. «Парк де Пренс». 46 484 глядачі. 10 градусів.


Велика «Барселона» з винятковим тріо в атаці пережила грандіозне приниження. Мабуть, ніхто не може пояснити, що саме сталося. Склалося враження, що каталонці, либонь, сподівалися отримати легку прогулянку, як на внутрішній арені.


Надто вже недооцінили гості команду Уная Емері, якого, до речі, у Франції нині критикують. Здавалося б, чого він досягне на європейському рівні зі своїми проблемами? Але з’ясувалося, що питання тільки в мотивації. ПСЖ був на сотні відсотків зарядженіший на боротьбу й активну гру. Парижани рухалися швидше, створювали цікавіші комбінації, грамотніше розпоряджалися м’ячем і були єдиним організмом.


Це корисний, але дуже болючий урок для «Барселони». На спасіння вдома (8 березня) шансів у неї, мабуть, нема. Адже після гостьових 0:4 у Лізі чемпіонів ніхто ще не відігравався.


До речі, долати «Барселону» з рахунком 4:0 в Лізі чемпіонів раніше вдавалося лише «Мілану» (1994), київському «Динамо» (1997) і «Баварії» (2013). Тепер до цього почесного списку долучився ще й ПСЖ.