У комунальному закладі «Рівненська обласна дитяча лікарня» Рівненської обласної ради започатковано малоінвазивну хірургію. Тутешні медики спільно з польськими колегами прооперували чотири дитини.


— Малоінвазивна хірургія не є чимось новим у сучасній медицині — у Рівному такі операції проводять для дорослих уже тривалий час, а деякі методики навіть визнано одними з кращих у світі, тож вони запатентовані. Але дитинство має свої особливості, і тут ми не мали ні обладнання, ні досвіду, — розповіли нашому власкору в обласній дитячій лікарні. — Два роки тому головний лікар, депутат Рівнеоблради Віталій Бойко, виступаючи перед колективом, заявив, що одним із пріоритетів бачить започаткування малоінвазивної хірургії для дітей. Дуже швидко було узгоджено домовленості між нашою та Ольштинською дитячою лікарнею в Польщі та впродовж цього часу на навчання і стажування до сусідньої країни їздили хірурги, анестезіологи, медсестри. Тоді відповідного обладнання у нас ще не було. А вже наприкінці 2016-го в лікарні з’явилося нове сучасне устаткування від одного з найкращих світових виробників Karl Storz.


Медики кажуть, що такі операції менш травматичні для пацієнта, дають змогу робити значно менший хірургічний розріз, майже не відбувається крововтрати, що сприяє швидшому відновленню. А також зазначають, що надалі оперуватимуть самостійно — без підтримки польських колег.

Рівне.