Депутати Вінницької міськради отримали проект Кодексу етики депутата. Їм пропонують ознайомитися з документом, внести свої пропозиції чи зауваження, після чого його передадуть на затвердження сесії міськради.


Вінниця — одне з чотирьох міст країни, де впроваджують стандарти етики в роботі місцевих депутатів. Ініціатором кампанії є громадські організації — центр «Ейдос» та Інститут «Республіка».

«У нашій державі є тільки окремі положення у законах про місцеве самоврядування та про статус депутатів місцевих рад, що регламентують правила поведінки обранців, — пояснює координатор кампанії Олена Регеша. — Тому виникла ініціатива громадських організацій спільно з депутатами зробити єдиний зведений документ, що стосується етичної поведінки».


Про відповідальність за невідповідність пропонованим стандартам поведінки розповіла представник ГО Інститут «Республіка» Христина Коваленко. За її словами, в підготовленому проекті пропонуються такі варіанти обмеження: попередження, занесене до протоколу засідання; інформування на сайті міської ради про недостойну поведінку; рекомендація виборцям відкликати депутата за порушення встановлених норм етики. «Нині контроль за дотриманням поведінки депутата покладено на постійну комісію з питань законності, депутатської діяльності та етики, — уточнює Христина Коваленко. — Однак депутат має нести відповідальність не тільки перед комісією...»


— Вважаю, що Кодекс етики депутата потрібен, — зазначив депутат Вінницької міської ради Володимир Малінін. — У проекті, який я отримав, зведено норми, правила, частково взяті із законів України. Важливо, що вони зібрані воєдино, регламентують діяльність обранців, зокрема, у питаннях спілкування і побудови стосунків із виборцями, представниками державних структур, ЗМІ тощо».


Вінниця.