У Малих Дорогостаях Млинівського району на Рівненщині у рамках всеукраїнської акції відбувся попереджувальний страйк фермерів і селян проти намірів влади відмінити мораторій на продаж землі.

 

До протестного заходу долучилися фермери і приватні землевласники Млинівського, Демидівського, Дубенського районів. Більше сотні протестувальників вийшли на трасу Дубно -- Луцьк, вивели туди більш як 20 одиниць сільськогосподарської техніки і, «озброївшись» плакатами з гаслами «Ні! -- продажу землі», «Земля -- наше багатство», «Земля не буде товаром» та іншими, більше години висловлювали свою незгоду з намірами української влади зняти законодавчий бар'єр і надати можливість купляти і продавати землю.

 

Своїми міркуваннями поділився ініціатор попереджувальної акції, депутат Млинівської районної ради, голова фермерського господарства «Влада» Олександр Романчук:

 

-- На початку цього року побував на парламентських слуханнях, де йшлося про купівлю-продаж землі. Дивувався, як скороспіла юна президенська рать активно агітувала за її продаж, хоча, переконаний: жодного дня на ній не працювала. Однак більшість у парламентській залі була проти таких розкладів в агрополітиці України. Маємо гіркий досвід із того, як промислові підприємства передали «кращому менеджменту» : що з цього вийшло -- вважаю, не треба пояснювати. Віддали стратегічні галузі у приватні руки, в тому числі енергетику, тож маємо безліч проблем. Відтак виникають прецеденти на кшталт того, що в ліс не дозволяють зайти чи в ставку скупатися. Невже і наша годувальниця може стати об'єктом торгу, а відтак -- і всезагального розбрату?

 

-- З іншого боку,- продовжує Олександр Миколайович,- дивує і навіть обурює позиція влади у ставленні до фермера чи приватного землевласника. Взяти кредит -- майже нереально, бо умови такі, що залишається, хіба що, чухати потилицю. ПДВ не повертають, фіксований податок відмінили, створили купу проблем зі звітністю. У Європі сільгоспвиробникам -- увага і підтримка, у нас -- підніжки й ігнорування їхніми клопотами. А хто може придбати землю? Звісно, не селянин, який на ній гарує до сьомого поту, а той, що купляє картину за 15 мільйонів євро, навіть не торгуючись. Ось такий «землероб», образно кажучи, скупить всю область і встановить свої правила гри. Складається враження, -- підводить риску малодорогостаївський фермер, -- що задум деяких владоможців -- створити колапс навколо цього гострого питання. Можна ж виробляти і продавати макарони, крупи, зерно, овочі, а не те, по чому сьогодні ходимо. Наша акція -- крик душі. однак вона має попереджувальний характер. Ми хочемо донести до Президента України, парламентарів, урядовців, що наміри верхівки країни надати землі статус товару ні до чого доброго не приведуть. І навіть у нашому маленькому селі ми готові відстоювати свою позицію, а заодно -- мільйонів людей.

 

Щоправда, Олександр Романчук додає: якщо вже так станеться і земля стане товаром, то купити її може або держава, або ж той самий фермер. І ніхто інший. Але чи мають вони на це кошти? Отож найкращий варіант управління землею -- коли вона перебуває в оренді. Держава з цього має зиск, а люди -- роботу. Він також запевняє: у разі ігнорування нашими вимогами, готові відстоювати їх на Майдані.

 

Попереджувальний страйк відбувся без будь-яких ексцесів і правоохоронці до його проведення не залучалися.

 

Віталій ТАРАСЮК.

Фото автора.

 

Млинів Рівненської області.

 

Голос України