Прийнята наприкінці минулого року урядом України постанова про запуск пілотного проекту з рекультивації земель лісогосподарського призначення у Волинській, Рівненській та Житомирській областях дасть змогу протягом п’яти років відновити пошкоджені нелегальним видобутком бурштину землі лісового фонду, а також сприятиме соціально-економічному розвитку територій. Про це на прес-конференції в Києві заявили голови обласних державних адміністрацій цих регіонів.

 

Ігор Гундич — голова Житомирської ОДА, Олексій Муляренко — голова Рівненської ОДА, Володимир Гунчик — голова Волинської ОДА (зліва направо).


Фото Юрія ПЕРЕБАЄВА.


Керівник Волинської ОДА Володимир Гунчик зазначив: ця постанова Кабміну — перший серйозний крок з урегулювання бурштинового питання. «Відсутність чіткої державницької політики призвела до того, що десятки тисяч гектарів сьогодні перестали існувати й перетворилися на «марсіанські» поля», — сказав він.


Термін дії постанови, прийнятої Кабміном 2016-го, розрахований до 2021 року. Виконавцями пілотного проекту визначено два спеціалізовані держпідприємства. Під контролем держави на пошкоджених ділянках лісу здійснюватимуть видобуток залишків сонячного каменю, після чого проведуть комплекс робіт з відновлення масивів.


«Цього року всі підготовчі процеси відбудуться, і думаю, що наприкінці цього — на початку наступного року ми почнемо рекультивувати землю, — запевнив голова Житомирської ОДА Ігор Гундич. — Зволікати нема сенсу, всі гілки влади розуміють цю проблему».


За словами голови Рівненської ОДА Олексія Муляренка, цей процес досить дорогий, а прийнятий документ дає чітку відповідь, хто проводитиме роботи й за які кошти. «Постанова КМУ частково дає відповідь на запитання про легалізацію самого видобутку бурштину. А також передбачає створення на цих територіях нових робочих місць», — зазначив він.


Учасники прес-конференції запевнили, що місцева влада насамперед украй зацікавлена в упорядкуванні бурштинового питання і якнайшвидшій ліквідації екологічних наслідків нелегального видобутку.


Нині наша країна посідає друге місце у світі за запасами бурштину. А це майже 15 тисяч тонн. Причому в українських покладах найвищий у світі відсоток сонячного каменю ювелірної якості. За інформацією Державної служби геології та надр, територія з його запасами становить 380 тисяч гектарів. Однак легально добувають усього від трьох до п’яти тонн на рік. Після реалізації проекту передбачається, що додаткові надходження до бюджетів усіх рівнів становитимуть майже півмільярда гривень на рік.


Важливим аспектом зацікавленості керівників регіонів є той чинник, що, з одного боку, суттєва частка коштів від видобутку бурштину залишиться в регіонах, у розпорядженні місцевих рад, а з другого — підряди на розвідку, видобуток, переробку бурштину від державних компаній одержать саме місцеві громади й підприємства, зареєстровані на цих територіях.


Вирішення бурштинового питання винятково силовими методами не дає результату. Гучні арешти в липні минулого року представників керівництва місцевої влади й правоохоронців у Рівненській області продовження не мали... Єдиний спосіб побороти систему — це легалізація видобутку сонячного каменю, яка буде регламентована законодавством. Наступним кроком після урядового рішення про рекультивацію земель має стати розгляд і прийняття Верховною Радою законопроекту про легалізацію видобутку бурштину.

Цифра

За даними Міністерства екології та природних ресурсів, унаслідок видобутку бурштину в Україні пошкоджено понад 2,6 тисячі гектарів земель у трьох областях.