Голова Верховної Ради Андрій Парубій взяв участь у заходах, приурочених закладанню меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні. Зібрання тривало на тій частині колишньої Інститутської вулиці, яка нині носить назву загиблих у нерівному бою. Протягом останніх років це місце стало паломницьким. Тут завжди лежать свіжі квіти, перед портретами героїв мерехтять свічки, люди схиляються в молитві за невинно убієнних. 


У найближчому майбутньому саме тут мають намір облаштувати меморіал. На заході також були присутні Президент Петро Порошенко з дружиною Мариною, Прем’єр-міністр Володимир Гройсман, Київський міський голова Віталій Кличко, народні депутати, урядовці, учасники трагічних подій 2014 року та родичі загиблих на Майдані.

 

 

Перед портретами героїв завжди лежать свіжі квіти.

 

«Саме на цьому відрізку вулиці історія України змінилася назавжди, — з такими словами звернувся Президент Петро Порошенко до тих, хто зібрався на заході. — На цьому місці велике братство безстрашних людей заплатило найвищу ціну за свободу нашої з вами держави». Війна, яка розпочалася пізніше, забрала на небеса ще не одну сотню найкращих синів і дочок України, сказав глава держави, але саме тут почалася перша боротьба з агресором. Сучасні герої звіряють своє життя з подвигом Героїв Небесної Сотні, а Революцію Гідності продовжують громадяни із загостреним почуттям патріотизму, наголосив він. Започатковані наприкінці 2013-го і в 2014 році процеси — нині в повному розпалі, сказав очільник країни, і висловив переконання в їх оптимістичному завершенні. «Увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні та подій Революції Гідності — це питання державної ваги, — підкреслив Петро Порошенко. — Спорудження такого меморіального комплексу, як місця національної пам’яті — це наше з вами всенародне завдання».


Президент повідомив, що ухвалив рішення про визнання невідкладним проекту змін до законодавства з метою вшанування подвигів учасників Революції Гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні. Він висловив подяку місцевій владі, яка вже зробила все необхідне для того, щоб спорудження пам’ятного комплексу стало можливим саме в цьому сакральному місці. Відтепер будівництво переходить у дуже практичну площину і потребує об’єднання зусиль влади та суспільства, сказав П. Порошенко. Для цього, за його переконанням, уже найближчим часом необхідно створити фонд, який підтримає здійснення кожного з етапів створення такого всенародного проекту. Президент повідомив, що виступає не лише ініціатором його створення, а першим донором. Висловивши сподівання, що такий приклад знайде багато послідовників, він закликав усіх долучитися до цієї справи.


Пам’ять загиблих вшанували хвилиною мовчання, а також символічною піснею «Пливе кача».


Цими вихідними у всіх містах, а передовсім у столиці, проводитимуть різноманітні заходи, присвячені трагічним подіям, які розгорнулися три роки тому в центрі Києва. Раніше вже повідомлялося, що правоохоронці контролюватимуть усі заходи і працюватимуть у посиленому режимі. «Ми вже маємо інформацію, що сили, пов’язані з Російською Федерацією, намагатимуться вплинути на ситуацію та дестабілізувати її», — сказав під час відеоселекторної наради перший заступник міністра внутрішніх справ Сергій Яровий. До складу спеціально розгорнутих оперативних штабів увійдуть представники Національної поліції та гвардії, Держслужби з надзвичайних ситуацій та місцевої влади. Тільки у Києві працюватимуть понад шість тисяч осіб. Поліція вживатиме превентивних заходів і може вдаватися до перевірки документів, огляду речей та обмеження доступу до окремих ділянок. Громадян та організаторів заходів закликали з розумінням ставитися до таких дій та уникати конфліктних ситуацій.

 

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.